2018. december 9., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A leköszönő szállításügyi miniszter szerint

még az idén megnyitják az A3-as észak-erdélyi autópálya  Radnót és Nyárádtő közötti 13,7 kilométeres szakaszát.

Lucian Şova miniszter azt követően nyilatkozott erről, hogy meglátogatta az épülő autópálya Maros megyei szakaszait. Kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte. Elmondta: elkezdődtek a megépült pályaszakaszok átvételét megelőző formaságok. Hozzátette: ezek a megfelelő minőség biztosításához, valamint ahhoz szükségesek, hogy biztonságosan lehessen majd közlekedni az autópálya új szakaszain. Biztosította az érdeklődőket, hogy még az idén megnyílik a pályaszakasz. A minisztert a múlt héten a pártja leváltotta tisztségéből, majd maga is lemondott, de Klaus Iohannis államfő egyelőre nem járult hozzá távozásához, így ügyvivőként továbbra is ő vezeti a szállításügyi tárcát.

Az észak-erdélyi autópályából jelenleg a Kolozsvár mellett elhaladó 62 kilométeres Magyarnádas–Aranyosgyéres szakasz használható. Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti 15,6 kilométeres szakaszon az építő a munkálatok 18,3 százalékát végezte el, a Maroskece és Radnót közötti 17,9 kilométeres szakaszon a munkálatok 57,8 százaléka készült el. Az átadás előtt álló pályaszakasz 10,1 kilométeres részét az osztrák Strabag, 3,6 kilométeres részét pedig a német Geiger társaság építette.

Fotó:  Nagy Tibor


Lesz licit a Vásárhely–Jászvásár sztráda megvalósíthatósági tanulmányára

Lucian Şova leköszönő közlekedésügyi miniszter kedden bejelentette, hogy decemberben vagy januárban fogják kiírni a versenytárgyalást a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő autópálya megvalósíthatósági tanulmányára.

„Ami az A8-ast illeti, ahogy mindig is mondtam, egy olyan projekt, ami európai alapokból valósul majd meg, egy olyan projekt, amelynek a megvalósíthatósági tanulmányára decemberben vagy január elején írnak ki licitet. Ezt a projektet eddig sem zárták ki, jelenleg sem teszik, és ezentúl sem fogják kizárni a kormány és a CNAIR terveiből” – szögezte le.

Közölte egyúttal, hogy az elmúlt időszakban aláírt és az aláírásra váró szerződések megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozására vonatkoznak, hogy ne járjanak úgy, mint a lugosi sztrádaszakasszal, amit nem lehetett befejezni egy 30 méteres völgyhíd miatt.

„Lesznek majd, akik felelősséget vállalnak a műszaki dolgokért. Ameddig lehetőségem lesz rá, támogatni fogom, hogy a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv egyszerre készüljön el, így amikor elkezdődnek az építési munkálatok, semmi sem akadályozza a vállalkozókat az építőtelepek kialakításában” – fejtette ki a távozó közlekedésügyi miniszter. (hírösszefoglaló)
Kapcsolódó cikkek:

Marosbogáton állnak az autópálya pillérei

2018-12-05 15:48:48 // Mezey Sarolta

Marosbogáton, ahol az autópálya kétszer szeli át a Marost,

Szerződést még nem köthetnek a kiválasztott autópálya építővel

2018-11-19 16:15:00 // Mezey Sarolta

Olasz–román konzorcium építi a Vásárhely–Nyárádtő autópálya-szakaszt?

Nem fizettek a földekért

2018-11-19 15:43:44 // Vajda György

Autópálya-bosszúság