2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A DanceStar világbajnokságon

Csodálatos, valószínűleg felejthetetlen élményekkel és díjakkal tértek haza a Together Dance klub kis táncoslányai a horvátországi DanceStar World Finals versenyről, ahol 20 ország több ezer sportolója, táncosa mérte össze tehetségét. Az előzőleg lezajlott selejtezőkön (nálunk Bukarestben és Kolozsváron rendezték) szerzett pontszámok alapján A és B ligában, több mint tíz táncstílusban, négy korcsoportra osztva méretkeztek meg. A DanceStar Gala Night nevű, 10 ezer eurós összdíjazású versenyre különzsűri választott be ezernél több koreográfiából 20-at, idén egy aradi tánccsoport is bekerült. Több 400 eurós különdíjat is kiosztottak.

Mindennap különböző stílusok többórás workshopján lehetett részt venni szakértők (akár a zsűri tagjai) irányításával. Romániából – a szurkolókkal együtt – ezren felüli létszámban vettek részt, a versenyzők számos dobogós helyezést szereztek. Többnyire a dél-afrikaiak voltak az élvonalban, és több magyar csoport díjazását is követhettük. 

A versenyt a Horvátország egyik legszebb kikötővárosához, Porechez tartozó Kék (Plava) és Zöld (Zelena) Lagúna üdülőközpontban/strandon rendezték. Az óriási sportcsarnokban két külön teremben május 22-e reggelétől vasárnap délutánig folyamatosan zajlottak a versenyszámok, a díjazásokkal megszakítva. Profi szervezésre vallott, hogy az óriási létszám ellenére sehol sem volt különösebb tolongás, sorban állás, az illemhelyeket tisztán tartották, a csapattársak és szurkolók a zsűri megzavarása nélkül ülhettek be végignézni a produkciókat, az előcsarnokokban kialakított öltözőkben próbálni is lehetett. A szabadban maradt nézők, szurkolók két terjedelmes kivetítőn élőben nézhették, hogy éppen mi zajlik a színpadon.

Május 21-én este ünnepélyesen, de bulis hangulatban vette kezdetét a bajnokság: országzászlókkal vonultak fel a sportolók a strandon felállított óriási színpadon, legnagyobb létszámban – a románok mellett – az osztrákok, a magyarok és a dél-afrikaiak voltak. Gyönyörű tűzijáték fűszerezte a megnyitót, utána óriási buli kerekedett az idősebb versenyzőknek.

A vásárhelyi lányok két csoporttánccal és több szólóval neveztek be, és kiváló eredményeket értek el.

Az A ligában a 10 tagú csoport 2. lett az acrobatic dance/mini kategóriában a Heart of Courage című tánccal. Anda Tătar, aki már több nemzetközi versenyen is részt vett, Bizarre című szólójával az A liga open/children kategóriájában világbajnok lett.

A B ligás eredmények, szólókkal: David-Peres Amelié (acrobatic dance/mini kategória) 3. helyezett, Varga-Fekete Csenge (open/children, 20-an voltak versenyben) 5. helyezett lett, Anda Tătar (lyrical/children) 5. lett a 26-ból, Annemarie Lutsch – aki ugyancsak ért már el dobogós helyezést nemzetközi versenyen – (acrobatic dance/junior kategória, ahol 19-en voltak) 2. lett. A 24 lányból álló formáció a Karib-tenger kalózai című tánccal az open/children/formation kategóriában 1. helyezett lett, 11 csoportot utasítva maga mögé. 

Köszönet illeti Pásztor Tünde, Kovács G. Annamária és Daniela Vlagea oktatókat, valamint a fáradságot nem kímélő, az anyagiakat nem néző szülőket, akik mindehhez hozzásegítették tehetséges gyerekeiket. Az oda-vissza megtett hosszú utat feledtette a sok-sok élmény, amellyel gyermek és szülő gazdagodott az Adria partján, a csodálatos környezetben. A tenger vize túl hideg volt a fürdéshez, de lehetett napozni, hancúrozni, medúzát, kavicsokat, rákot keresni, a környéket, a várost felfedezni. Szerencsére nagyobbrészt napsütésben volt részünk, egy többórás hajókiránduláson is részt vett a csapat. Delfinlesésre előbb messzire behajóztunk az Adrián, azután a Lim-fjordba, majd végül a part mentén vissza a Plava Laguna kikötőjébe. Sajnos nem közelítették meg hajónkat a delfinek, de mindenik felbukkanását óriási üdvrivalgás fogadta. 

– Csodálatos élmény volt, felejthetetlen, hisz nagy álmom vált valóra: a világbajnoki cím megszerzése szólóval. Dupla öröm, hogy a csoporttánccal is elsők lettünk – mondta Anda Tătar kétszeres világbajnok. 

– Tünde (sz. m.: Pásztor Tünde oktató) interneten, élő közvetítésben követte a versenytársaink fellépéseit, folyamatosan kapcsolatban voltunk, egyeztettünk, és arra jutottunk, hogy két olyan koreográfia volt, amelyekkel megelőzhetnek, a lányoknak is mondtam, hogy a 3. helyre biztos van esélyünk. Díjazáskor, ahogy közeledett a mi kategóriánk, egyre fokozódott az izgalom, majd amikor egy másik csoport lett a 3., nagyon megijedtem, gondoltam, hátha a 2. a miénk. Szinte pánikba estem, amikor a 2. helyet is másnak osztották, hiszen most hogy vigasztalom meg a lányaim? Lélegzet-visszafojtva vártuk a győztes megnevezését, aztán amikor a műsorvezető kiejtette a száján, hogy Piii (mert Piraţii din Caraibe volt a versenylistán), akkora örömujjongásban törtek ki a szülők, hogy újra kiáltotta a nevünket, a lányok a dobogón felsorakozva sírtak, velük sírtam én is, szinte reszkettem az örömtől. Bajnokok voltak, megérdemelten! Rendkívüli élmény volt, amelyből további munkájukban, fejlődésükben erőt fognak meríteni – mesélt érzéseiről Daniela Vlagea oktató, aki a táncosokat vezette, irányította a verseny öt napján. (m. m.)

A „Miniacrósok” – Blaj Antonia Nicol, Neag Andreea, Vila Antonia, Bogdan Diana, Oprea Maria, Bapcsán Alexa, Varga-Fekete Csenge, David Peres Amelié, Makkai Nóra, Florea Larisa – Daniela Vlagea oktatóvalA „kalózok”: Anda Tătar, Moldovan Adela, D. Peres Amelié, Codo Iringó, Bapcsán Alexa, Michel Anett, Cotora Aliona, Elek Alíz, Florea Larisa, Szarka Iringó, Blaga Cezara, Muzgociu Nina, Bandi Krisztina, István Eszter, Moga Claudia, Vargha Arianna, Makkai Nóra, Lüdke Orsolya, Muzsnai Adrienn, Annemarie Lutsch, Varga F. Csenge, Iclodean Raluca (Varga Orsolya és Maier Zsanett nem vett részt)
Fotó: Varga-Fekete András

Kapcsolódó cikkek: