2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ciprian Dobre parlamenti képviselő tegnap sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy indítványozni fogja az Alkotmánybíróság felszámolását és hatáskörének átruházását a bírákra.


Ciprian Dobre parlamenti képviselő, a Nemzeti Liberális Párt megyei elnöke tegnap sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy indítványozni fogja az Alkotmánybíróság felszámolását és hatáskörének átruházását a bírákra. A képviselő annak kapcsán tette a bejelentést, hogy a Szociál-Liberális Szövetség alkotmányossági kifogást emelt azon két újabb törvény miatt, amelyeket a kormány ismételten felelősségvállalással fogadott el. A társadalmi párbeszédre valamint a pedagógusi bérekre vonatkozó jogszabályokat bírálta a jogász végzettségű képviselő, hangsúlyozva: a társadalmi párbeszéd törvénye párbeszéd híján született meg, és több cikkelyében korlátozza az alkotmányos jogokat, visszavetve Romániát a „középkorba”. A pedagógusok bérére vonatkozó törvény szerinte „aberráns, szakmaiságot nélkülöző, rosszhiszemű, groteszk”. Érthetetlennek nevezte, hogy a polgárok, a civil társadalom nem érzi át e visszaélésekre lehetőséget adó jogszabályok súlyát, hogy az emberek nem mennek ki az utcára tiltakozni a kormány túlkapásai ellen. Kérdésünkre, hogy az ellenzéki pártok az elmúlt években miért nem kérték fel választótáborukat nagyszabású demonstrációkra, Dobre azt mondta: „talán nincs is már választótáborunk, vagy ha van is, talán már nem hallgatnak ránk”.

Traian Băsescu államfő legutóbbi nyilatkozataival kapcsolatban, melyeket az elnök egy kovásznai étteremben tett, miszerint a jövő évi helyhatósági választások alkalmával népszavazást szerveznek az alkotmánymódosítás ügyében, Ciprian Dobre elmondta, ilyen bejelentések a helye nem egy étterem, és elfogadhatatlan, hogy miközben az államelnök az alaptörvény módosításáról beszél, az e célból egy évvel ezelőtt kinevezett bizottság egyetlen alkalommal sem ült össze kidolgozni a módosító javaslatokat.