2020. június 3., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Barta Zágoni Bernadett és Barta Zágoni Csongor

ismét kiválóan szerepeltek a nemzetközi magyar matematika versenyen, mindketten aranyéremmel tértek haza. A magyarországi Lakiteleken a Kárpát-medence legjobb V-VIII. osztályos matematikusai vettek részt, az anyaországiakon kívül Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A két testvér aranyérme órási teljesítmény, miután a romániai matematika tantárgyversenyen is az élen végeztek, Bernadett ezüst-, Csongor bronzéremmel büszkélkedhet. 


Mindent kárpótol a siker

Óriási öröm és büszkeség a marosvásárhelyiek számára, hogy a diákok méltón képviselték a Bolyaiak városát, bizonyítva ezzel, hogy tanárok és szülők egyaránt most is komolyan veszik a tehetséggondozást, s így kiváló eredmények érhetők el.

– Gyermekeink felkészülésében nagyon fontos a tanárok munkája, főként Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatójának a támogatása, aki négy éven át volt Berni tanára. Nagyon hasznosak a Vályi-kör felkészítői, amelyeket péntekenként tartanak, továbbá a Papiu Ilarian Főgimnázium matematikaköre, amelyen Csongi vesz részt heti két alkalommal. A nemzetközi magyar matematikaversenyen a Kárpát-medence legjobb matematikusai voltak jelen, akik előzőleg már válogató megmérettetésen vettek részt. Míg a többi gyermek társaságban szórakozik, lazít, szabadidős programokat szervez, addig a mi gyermekeink matematikafeladatokat oldanak, nemcsak iskolaidőben, hanem vakációban is. A sikerek mögött rengeteg munka van, ami azt jelenti, hogy este 10 óráig is dolgoznak a gyermekek. De minden nehézséget és fáradságot kárpótol a siker! Vallom, hogy érdemes áldozatot hozni, hiszen a gyermekeknek és szülőknek óriási elégtétel ilyen eredményekkel büszkélkedni. Hogy mindkét gyermekünk az élen van, szavakba önthetetlen érzés! – fogalmazott Barta Zágoni Lilla gyógyszerész, a két zseniális matematikus diák édesanyja.

A matematikai felkészülés évekig tartó folyamat, erre a versenyre különösen nehéz volt a felkészülés, hiszen több anyagot kellett átvenni, specifikusan a magyarországi tananyagnak megfelelően, s lépést kellett tartani az országos és nemzetközi versenyek magas színvonalával, több típusú feladatot kellett megoldani. A lakiteleki versenyen a helyes megoldások mellett nagyon fontosak voltak a levezetések, a kidolgozások is, amivel meggyőzték a tanárokat, hogy értik a feladatot. 

– Nagyon sok mindentől függ, hogy adott pillanatban hogyan teljesít a gyermek, nagyon fontos a lelki kiegyensúlyozottság, ki kell zárni a külső zavaró tényezőket, s az sem mindegy, hogyan teljesítenek a társaik. Lakiteleken minden adott volt, a gyermekek kiváló, mondhatni luxuskörülmények között, csendben versenyezhettek. Megszoktuk, hogy az egész család elutazik a versenyekre, autóval visszük a gyermekeket, hogy ne legyen megerőltető az utazás. Nagyon jó alkalmaknak tartjuk a versenyeket, hiszen az egészséges versengés mellett a gyermekek ismerkednek, barátságok szövődnek – összegezte a tapasztalatokat Barta Zágoni Lilla. 


További két díj kerül Marosvásárhelyre 

– Rendkívüli és szinte páratlan, amikor egy családban a gyermekek hasonlóan magas teljesítményt nyújtanak ugyanabból a tantárgyból. Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója szerint a sikerhez több tényező játszik közre, de a legfontosabb a szülők, a diákok és a felkészítő tanárok összehangolt együttműködése. A szülők minden segítséget és támogatást megadnak a gyermekeknek, a gyermekek nagyon tudatosan foglalkoznak a matematikával, minden lehetőséget kihasználnak – iskolában, a Vályi-körön, a Papiu líceum felkészítőin –, és e kitartó munka eredménye meg is mutatkozik. 

– A marosvásárhelyiek nagyon jó eredményeket értek el Lakiteleken, a Barta Zágoni testvérek első díja mellett Marosvásárhelyre került még két második díj is. A Bernády György Általános Iskola VIII. osztályos diákja, Nagy Zsuzsa és Vajda Péter, az Európa Általános Iskola szintén VIII. osztályos diákja érték el ezt a szép eredményt. Állandó versengés van a gyermekek között, így mindenikük maximálisan szeretne teljesíteni. A Bernadett teljesítménye azért is rendkívüli, mert V., VII. és VIII. osztályban aranyérmet, VI. osztályban ezüstérmet szerzett ezen a versenyen, tehát tudása, tehetsége, munkabírása folytonos – mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy a nyertesek bekerültek a Románia legjobbjai közé is, nem csak a magyar diákok között a legjobbak.