2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a Vibe: The City Edition

Bár a hagyományos formában nem lehetett, egy különleges kiadással mégis készültek a Vibe fesztivál szervezői. A csütörtökön kezdődő esemény helyszíne nem a már megszokott Maros-part, idén a vár udvarába várják az érdeklődőket és a szórakozni vágyókat. Egy dolog azonban nem változott: idén is lesznek a koncertek mellett beszélgetések és előadások.

A fesztiválon való részvétel regisztrációhoz volt kötve, de a lazító intézkedések következtében azok is válthatnak ingyenes bérletet, akik nem regisztráltak. Ezt minden nap 16 óráig tehetik meg, mindössze egy személyi igazolványra és egy, az oltást igazoló dokumentumra vagy negatív koronavírustesztre van szükség. A szervezők a helyszínen egy sátrat is felállítottak, ahol gyorsteszteket végeznek. Ennek ára 40 lej.

Az esemény hivatalos megnyitóján részt vett: Polacsek Péter, a fesztivál kommunikációs koordinátora, Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, Bálint Erika, a Maros Megyei Tanács szóvivője, Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke és Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, a Vibe-helyszínért felelős koordinátor.

A megnyitó moderátora Polacsek Péter volt, ő számolt be a belépés feltételeiről is. A következő felszólaló, Rés Konrád Gergely elmesélte, hogy ötször kellett újratervezni a fesztivált, de kimondottan örvend annak, hogy a nehézségek ellenére végül sikerült megvalósítani egy különösen szép környezetben, a marosvásárhelyi vár udvarán, amely helyszín a fesztiváligazgató meglátása szerint talán még a Maros-partnál is jobb. Elmondása szerint meg szerették volna teremteni a már megszokott Vibe-hangulatot, éppen ezért minden olyan elemmel készültek, amelyik meghatározza a fesztivált, vagyis a koncertek mellett az aktuális témával foglalkozó előadások is helyett kapnak. Rés Konrád véleménye szerint nagy siker, hogy több mint 5000 ember regisztrált az eseményre, ebből is látszik, hogy az embereknek már hiányzott a Vibe. Az idei különleges kiadással kapcsolatban kiemelte, hogy ez a fesztivál újraindulása, és nagyon reméli, hogy 2022-ben sikerül sort keríteni a 4. Vibe fesztiválra.

Soós Zoltán beszámolt arról, hogy a városvezetés célja az, hogy visszaadják Marosvásárhelyt a marosvásárhelyieknek. Ennek a projektnek az egyik része a Vibe: The City Edition is. A polgármester elmondta, hogy tisztában van a Maros-part sajátos és különleges hangulatával, de IV. Henriket idézve a vár is megér egy misét. Saját vibe-os élményei közül elsőként a 2019-es meglepetés Tankcsapda-koncertet emelte ki, amikor is az egyik zenekar kénytelen volt lemondani a fellépését, és helyettük ugrott be a méltán híres rockbanda. Soós Zoltán visszaemlékezett, hogy azon az estén számos régi ismerősével találkozott, akiket összehozott a koncert. Ugyanakkor hozzátette, hogy a gyermekeinek köszönhetően ismerte meg a Wellhello zenekart, amelynek koncertjén az egész család kint volt, és együtt szórakoztak, még a rossz idő ellenére is. Zárásképpen elmondta, hogy minden egyes Vibe fesztiválra elment, és reméli, hogy a rendezvény még sokáig jelen lesz Marosvásárhely falai között.

Bálint Erika azzal a gondolattal kezdte beszédét, hogy ő biztos benne, hogy jó idő lesz. Köszönetet mondott a szervezőknek, akiknek köszönhetően Vásárhely visszakerült az erdélyi fesztiváltérképre. Ugyanakkor nagyon örvend az aktuális témában zajló beszélgetéseknek, és reméli, hogy sok fiatal ezekre is el fog látogatni. A Maros Megyei Tanács szóvivője leginkább a szombat esti Intim Torna Illegál-koncertet várja.

Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a Vibe egy találkozási lehetőség a fiataloknak. Még az első Vibe szervezése előtt a diákok szavazták meg a helyszínt, és a fontos szempontok közé tartozott, hogy Erdélyben minél inkább központi helyen legyen, és könnyen lehessen megközelíteni. Magát a fesztivált pedig mindig diákok szervezték diákoknak, ami egy különleges pluszt is hozzáad az eseményhez, hiszen mindenki egy kicsit a magáénak érzi a fesztivált amiatt, hogy ő is hozzátett valamit. Az Országos Magyar Diákszövetség elnökének elmondása szerint óriási az érdeklődés az offline eseményekre a fiatalok körében, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt másfél évben nem volt sok lehetőségük ilyeneken részt venni, így bizonyos értelemben ki vannak rá éhezve.

Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke és a Vibe-helyszínért felelős koordinátor elsősorban arról számolt be viccesen, hogy minden egyes nagyobb széllökésnél kihagy egyet a szíve, mert attól tart, hogy valami kárt okoz a helyszínben. Azonban a marosvásárhelyi várt ő is egy jó helyszínnek tartja. A KMDSZ elnöke elmondta, hogy néha nem árt egy kicsit kimozdulni Kolozsvárról, főleg ilyenkor, a szesszió és a pótszesszió között.

Fotó: Nagy Tibor