2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vibe: The City Edition

Az idei év sem kedvez a fesztiváloknak. Számos eseményt el kellett halasztani 2022-re. Azonban sokan gondolták úgy, hogy a létszámkorlátozás és a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott szigorító intézkedések ellenére nem hagyják a közönségüket, és készülnek valamivel. Ilyen a Vibe fesztivál is – szeptember 2–4. között a marosvásárhelyi várban tartják meg a Vibe: The City Editiont, ahova megpróbálnak minél több elemet becsempészni a hagyományos fesztiválról. A munka már rég zajlik, és az „építkezés” is hamarosan kezdődik. Reméljük, hogy a koronavírus és a delta-variáns nem húzza át a szervezők számításait.

A rendezvény kapcsán Rés Konrád Gergelyt, a Vibe fesztiváligazgatóját kérdeztük.

– Mit érdemes tudni a Vibe: The City Editionről?

– A legfontosabb tényező az időpont. Idén szeptember első hetében, 2-a és 4-e között szervezzük meg a marosvásárhelyi várban. Készülünk mind előadásokkal, mind koncertekkel. A jelenlegi, nem megszokott helyzetben is törekedtünk a változatosságra, hogy mindenki megtalálja azt a rendezvénypontot, ami érdekli. Hozzátenném, hogy mivel egy ingyenes rendezvényről van szó, a fellépők kilétét nagymértékben meghatározza az, hogy támogatók segítségével valósulhat meg az idei fesztivál.

– Bár ingyenes a rendezvény, a belépés regisztrációhoz lesz kötve. Ez hol, hogyan és mikor történik?

– A rendezvényeket érintő, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezéseket be kell tartani. Augusztus elsejétől újabb lazító intézkedések várhatók, ezek fényében fogjuk a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon bejelenteni azt, hogy hogyan is fog történni a regisztráció és a belépés. Bár ez sem olyan lesz, mint az előző években, mindenképpen azt szeretnénk, hogy minél többen és minél könnyebben részt tudjanak venni a rendezvényen.

– A Vibe sohasem csak a zenei fellépőkről szólt. Minden évben voltak más programpontok is, mint például a Vibe Koli vagy a Fashion Corner. Idén, ezen a különleges kiadáson mire lehet számítani?

– A nappali programokat ugyanúgy megtartjuk, és lesz egy MOL-terasz is, ahol szintén lesznek előadások, workshopok, illetve ott lesznek a Fashion Corner-es tevékenységek is. Azt szeretnénk, hogy olyan előadások legyenek, amelyekre szívesen kijönnek a fiatalok, és csak ezekért látogatnak el a Vibe idei különkiadására, hiszen idén – szintén az előző évektől eltérően – nem fognak a fesztivál területén élni az emberek. Hamarosan az előadásokkal kapcsolatban is fogunk részleteket közölni. Annyit viszont elárulhatok, hogy aktuális témákkal szeretnénk foglalkozni, mint amilyen például a mémek világa, vagy az online média hatásai, és hogy milyen sikeres fiatalok élnek közöttünk. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy ezeket a fiatalokat és az elért eredményeiket bemutassuk diáktársaiknak, hogy ebből mindenki tanuljon, és motivációt gyűjtsön. De ezenkívül még szó lesz a klímáról is. Konkrétan meghatározott tematika nincs, ehelyett minél több aktuális témát szeretnénk felsorakoztatni, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára szimpatikusat.

– Hogy oldjátok meg a belépést? Hogyan tudjátok kivitelezni azt, hogy a résztvevők ne haladják meg a létszámkorlátot?

– Nagy segítség az, hogy a vár egy elkerített területen fekszik. Ebből még mi is fogunk újabb részeket elkeríteni, ami alapján fogjuk tudni ellenőrizni, hogy hányan vannak bent. Lesz egy előregisztráció, ez alapján meghatározunk egy időpontot, ameddig várjuk a regisztráltakat. Ha maradnak helyek, akkor azok is bemehetnek, akik nem jelezték előre a részvételi szándékukat. Viszont – betartva a járványügyi szabályokat – csak azok mehetnek majd be, akik megkapták az oltást, rendelkeznek negatív PCR-teszttel, vagy tudják igazolni, hogy átestek a betegségen.

– Mi lesz abban az esetben, ha szeptemberig felerősödik a járvány, megérkezik a delta-variáns?

– Én úgy gondolom, hogy ezt a kormány már most, az augusztusi bejelentéskor figyelembe fogja venni. Alapozni fogunk a jövő hónapi szabályozásokra. Mi arra készülünk, hogy ha beüt a delta-variáns, akkor is meg lehet majd szervezni az eseményt, legrosszabb esetben csak azok számára, akik be vannak oltva.

– Közel egy hónappal a fesztivál előtt hogyan készültök ti, szervezők? Mi zajlik a kulisszák mögött?

– Most már megvan a zenei felhozatal, jelenleg készítjük a technikai hátteret, azt, hogy pontosan hogyan és mikor tudnak fellépni, mire van szükségük a zenekaroknak, ezt hogy valósítjuk meg, mi hova kerül a helyszínen. Ezeket a terveket most véglegesítjük. Emellett a nyári egyetem programja még nincs kész, mert ott sokkal több személlyel kell egyeztetni a programot, ezért ez egy kicsit hosszabb folyamat. Ennek a véglegesítése folyik, és az, hogy minden a helyére kerüljön a tervrajzokon. Normális esetben már egy hónappal a fesztivál előtt leköltöztünk Marosvásárhelyre, mindenki ott lakott, és két-három héttel a nyitás előtt már az építkezés is zajlott. Az idei, városi kiadás esetében csak egy héttel korábban fogjuk elkezdeni a fesztiválépítést.

Vibe: The City Edition plakátja

Forrás: A Vibe Facebook-oldala