2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mikor indul az idény, mit kap a pénzéért a Szovátára látogató? – kérdeztük Fülöp Nagy Jánostól, a fürdővállalat vezérigazgatójától.


Itt a nyár, a nyaralások ideje. Szováta is készül a nyári csúcsforgalomra. Mikor indul az idény, mit kap a pénzéért a Szovátára látogató? – kérdeztük Fülöp Nagy Jánostól, a fürdővállalat vezérigazgatójától.

– A szezonnyitás tulajdonképpen a mi részünkről 50%-ban megtörtént: megnyitottuk a Mogyorósi-tavat. A strand a múlt hónap végétől működik, már kissé beindult a turisztikai mozgás, igény is volt rá, és persze a tó vize is elérte azt a hőfokot, hogy érdemes volt megnyitni.

– Mennyi a belépő?

– Megtartottuk a tavalyi belépti díjakat: 15 lej felnőtteknek és 10 lej gyerekeknek, naponta reggel 9-től 17 óráig. Azt tapasztaljuk, hogy ahhoz képest, hogy Szovátán még nem indult be a turistaidény, a strandélet elég jó.

– Ez volt az első 50%. Melyik a másik?

– A csúcsszezon akkor teljesedik ki, amikor, a szokáshoz híven, június utolsó hetében megnyitjuk a Medve-tavat. Ott is megtartjuk a tavalyi árakat: felnőtteknek 20 lej, gyermekeknek 15 lej, a program minden nap 10 órától 18 óráig tart, de a Központi Bányakapitányság előírásainak megfelelően 13 és 15 óra között a tavat pihentetjük.

– Milyen munkálatok folynak a strandon?

– Az idén mind az önkormányzat, mind mi megpróbáltuk szebbé tenni a strand környezetét. A strandon parterősítési munkálatokat végzünk, kb. 40 éve nem volt újracölöpözve a strand egyik része, most ezzel foglalkozunk. Ezt a privatizálási szerződésben vállalta a fürdővállalat. Amikor a Központi Bányakapitánysággal aláírtuk a koncessziós szerződést, felvállaltuk, hogy 2018-ig kivitelezzük ezeket a munkálatokat. Úgy döntöttünk azonban, eljött az idő, hogy rendbe tegyük a Medve-tó környékét és a strandot, vagyis nem várjuk ki a végső határidőt, 2018-at.

Ha ezt a munkálatot befejezzük, úgy gondoljuk, hogy részünkről a román állammal szemben vállalt feladatot teljesítettük. Így sokkal lazábban fogjuk a koncessziós szerződést élvezni, mert miután a vállalt kötelezettségeinket teljesítettük, már csak a jogainkat kell majd élvezzük. Ez az, ami a nyári csúcsszezon előkészítését jelentené.

– Tavaly júniusban hozzáfogtak egy wellnessbővítéshez a Szováta Szálló mellett működő gyógyászat épületében.

– Ezt a beruházást három szakaszra osztottuk fel. Nagyon nehéz volt, mert üzemeltetés közben végeztük a beruházást, nem álltunk le a tevékenységünkkel, mert rossz hír lett volna, hogy Szovátán leállítottak valamilyen tevékenységet, és hiába magyaráztuk volna, hogy az azért van, hogy a holnapi nap sokkal szebb legyen… Nehéz volt kibírni, de úgy néz ki, hogy a vége felé tartunk. Június 15-én kerül sor a harmadik szakasz átadására. Ez egy 1000 négyzetméteres terület négy új medencével, amelyből egy sós és három édesvizű medence. A három közül az egyik élménymedence, van egy úszómedence és van egy gyerekeknek szánt medence. Családbarát szállodává szeretnénk átalakulni, ami azt jelenti, hogy nemcsak a gyógykezeléseinket vagy a fitneszprogramjainkat igénylő felnőtt vendégeinkre gondolunk, hanem a gyerekekre is. Ahhoz, hogy a szülők a mindennapos szabadságos programjukat tudják élvezni, megadunk a családoknak egy olyan lehetőséget, hogy szakképzett személyzet felügyelete mellett programokat készítünk a gyerekeknek, ezeknek része a fürdőzés is. Ezért építettük a gyerekmedencét. Ennek az úgymond óvodának van egy kinti udvarrésze is, ahol kinti foglalkozásokkal köthetik le magukat. Örömmel mondhatom, hogy a Danubius szállodabeliek közül a miénk lesz a legszebb óvoda. Úgy érezzük, hogy itt, Szovátán a román turisztikai piacon ez újdonság, és ezzel is sikerül vendégeket vonzani.