2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Központi tanévzáró a Sapientia marosvásárhelyi karán

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem központi tanévzárót szervez, amelynek az egyetem marosvásárhelyi kara ad otthont a koronkai campus aulájában június 25-én, szombaton délelőtt 10 órától, a kari ballagási ünnepséggel egybekötve. A ballagók mellett az esemény díszvendégei a magyar kormány részéről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, a Sapientia Alapítvány részéről pedig Kató Béla püspök, alapítványi elnök.

Forgalomkorlátozás a városnapokon

A Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatának zavartalan lebonyolítása érdekében forgalomkorlátozások lesznek a városközpontban, illetve a vár területén. A George Enescu utcába június 23-án, csütörtökön (ma) 17 órától 27-én, hétfőn hajnali 6 óráig tilos behajtani. 24-én, pénteken 18 órától 27-én, hétfőn 6 óráig a Győzelem téren, a Rózsák terén, a Művész, Bolyai, Bartók Béla, Városháza, Tusnád utcákban is korlátozzák a forgalmat. A Vár sétányon már 22-étől tilos parkolni 27-én, hétfőn reggel 9 óráig – tájékoztat Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

III. Rengeteg Színház – fesztivál és diáktábor Szovátán

A Sándor Arts & Education Egyesület és az esztergomi Babits Mihály Színház 2019 óta szervez tematikus művészeti fesztiválokat és diáktáborokat Szovátán és Mikházán. Az idei rendezvénysorozat egy új társszervező, a szovátai Teleki Oktatási Központ közreműködésével valósul meg. Június 24-én, pénteken 20 órakor a Godspell című musical erdélyi bemutatójával indul a Rengeteg harmadik évada a Teleki Oktatási Központban. A szegedi Liget Társulat vendégelőadása másnap, 25-én 17 órakor a mikházi Janka villában is látható, a Csűrszínházi Napok programjaként. Júliusban három további színházi előadás (Hamlet, Műselyemlány, Presszó Szováta), három filmvetítés (Curtiz, Magyar Passió, Testről és lélekről), valamint színházi és filmes diáktábor várja az érdeklődőket. A belépés valamennyi programra ingyenes. A Rengeteg Kultúra támogatói: Bethlen Gábor Alap Zrt., Magyar Turisztikai Ügynökség, Nemzeti Kulturális Alap, Szováta Város Önkormányzata.

Hit és Fény találkozó Marosszentgyörgyön

Június 25-én, szombaton 17 órától a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében Hit és Fény találkozót tartanak a marosvásárhelyi, nagyernyei és marosszentgyörgyi közösségeknek.

Papp József újra itthon

A több mint három évtizede Magyarországon élő keramikus, Marosvásárhely szülötte ismét kiállít szülővárosában. Egyéni tárlata a Bernády Ház emeleti galériájában nyílik meg június 24-én, pénteken 18 órakor. Kerámiái – díszvázák, kaspók, tálak, más különleges tárgyak, alakzatok – számos anyaországi, erdélyi, német- és franciaországi, ausztriai rendezvényen nyerték el a közönség tetszését. Mostani vásárhelyi kiállítása megnyitóján Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke méltatja a művészt és alkotásait.

Évadzáró előadás a Spectrum Színházban

Július elsején, pénteken este 7 órától évadzáró előadásra várja közönségét a marosvásárhelyi Spectrum Színház. A nagyérdemű Székely János Caligula helytartója című drámáját láthatja Kincses Elemér rendezésében. Az előadást a Spectrum Színház a Csűrszínházi Egyesülettel, a csíkszeredai ADI Pro Siculi Alapítvánnyal és a Maros Művészegyüttessel együttműködésben állította színpadra. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó