2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még benyújthatók az egységes adónyilatkozatok 

Május 25-e az egységes nyilatkozatok benyújtásának és a személyi jövedelemadó 3,5%-a civil szervezetek számára történő felajánlásának határideje – emlékezteti az adófizetőket az Adó- és Pénzügyi Hivatal. Az egységes adóbevallási nyilatkozatot azon természetes személyeknek kell kitölteniük és benyújtaniuk, akik egyénileg vagy társulási formában Romániában és/vagy külföldön jövedelmet valósítottak meg. Az adóhatóság az egységes nyilatkozat benyújtását elektronikus formában szorgalmazza, a privát virtuális tér használatával, illetve a https://www.e-guvernare.ro weboldalon, elektronikus aláírás használatával. A formanyomtatvány papíralapon is benyújtható, közvetlenül az adóhivatal iktatójában, vagy postai úton, átvételi elismervénnyel.

Káli István könyvbemutatója Dicsőszentmártonban

A dicsőszentmártoni Sipos Domokos Művelődési Egyesület és a Mentor Könyvek Kiadó könyvvásárral egybekötött könyvbemutatót tart május 20-án, pénteken 18 órától a dicsőszentmártoni Magyar Házban (Republicii u. 78 sz.). Káli István Klastrom utca kettő című regényét bemutatja és a szerzővel beszélget Gálfalvi Ágnes.

Interaktív vártúra diákoknak

Május 21-ig interaktív túrákat szervez a Forcamp egyesület a marosvásárhelyi vár megismerésére (főként iskolásoknak). A gyermekek játékos feladatok révén fedezhetik fel a vár múltját. A részvételi szándékot az online kérdőív kitöltésével jelezhetik. Bővebb információ, útbaigazítás a 0755-625-679-es telefonszámon. A program május 14-én a Múzeumok Éjszakájával egy időben kezdődött, és ezen a héten május 21-ig tart. A programon való részvétel ingyenes, támogató a Bioeel és a Petry Bistro.

Általános állásbörze

Május 20-án 9 órától általános állásbörzét tart a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség. Marosvásárhelyen a Művész mozi előcsarnokában, Segesváron, Marosludason, Szászrégenben és Szovátán az ügynökség munkapontján, míg Dicsőszentmártonban a Mihai Eminescu Művelődési Házban kerül sor az állásbörzére.

Előadás a görög történelem korszakáról

A Bernády Közművelődési Egylet és Szováta város önkormányzata szervezésében május 19-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a szovátai városháza nagytermében lesz Csortán Ferenc építőmérnök A görög történelem korszakai című előadása. Az emberiség történetében három nép, a zsidó, az örmény és a görög él az írott történelem kezdetétől mindmáig, nagyjából azonos nyelvet és írást használva, nagyjából azonos területen. De persze történelmük az azonosságokon túl megannyi elkülöníthető korszakból áll, amelyeket éles időhatárok választanak el. E korszakokat és az elválasztó időhatárokat mutatják be a görögök esetében. Mindenkit várnak.

Nyolcadszor is BMC

Nyolc évvel ezelőtt májust választotta első bemutatkozása időpontjául a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát a kezdeményezés, az itt élő képző- és díszítőművészek minden év májusában a Bernády Házban mutatják be új termésüket a marosvásárhelyi közönségnek. Idén május 18-án, szerdán 17 órakor nyílik meg a kiállítás. Minden eddiginél népesebbnek ígérkezik a tárlat, amelyen a jól ismert idősebb mesterek, BMC-tagok mellett jelentős számban jelentkeznek a vizuális művészetek fiatalabb képviselői is. Meghívottként több olyan festő, szobrász, grafikus csatlakozik a helyiekhez, akik távolabb dolgoznak, alkotnak, de szívesen gazdagítják az itteni alkotócsoport látványkínálatát ezen a vásárhelyi eseményen. A megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja a tárlat anyagát. 

Nagy Miklós Kund könyvbemutatója Szászrégenben

Nagy Miklós Kund művészeti író, publicista Szemben ülünk, beszélgetünk című interjúkötetét mutatják be május 17-én, kedden 18 órakor a szászrégeni DIO Házban. A Lector Kiadó és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös gondozásában 2021-ben megjelent kötetről Gálfalvi Ágnes kiadóvezető beszélget a szerzővel.

Erdélyi szociális szolgáltatók fóruma

Május 20-án, pénteken 10.30 órától Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégiumban kerül sor az erdélyi szociális szolgáltatók fórumára, melyre olyan erdélyi magyar szociális szolgáltatást nyújtó civil szervezeteket várnak, melyek érdekeltek egy életképes szolgáltatási hálózat kiépítésében és működtetésében, megteremtve ennek mind a szakmai, mind a jogi alapú fenntarthatóságát, hangsúlyt fektetve a támogatási rendszerek kiépítésének módozataira és a szervezetek hatékony képviseletére. E közös gondolkodásra nyújt jó alkalmat az erdélyi szociális szolgáltatók fóruma, melyre a részvételi szándékot legkésőbb május 17-ig lehet jelezni a kabinet.csepandrea@rmdsz.ro e-mail-címen. Az eseményen részt vesz Makkai Péter államtitkár is – áll a Csép Éva Andrea parlamenti képviselő által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Local Farmers’ Market

Május 20-án, pénteken 8–19 óra között a Rákóczi lépcső alatti téren újra lesz Local Farmers’ Market vásár. Ez alkalommal sem fognak hiányozni a hentes- és tejtermékek, sajtok, mézek, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, pálinkák, borok, zöldségek, gyümölcsök, teák, kencék, ajándéktárgyak stb.

Névadó ünnepség a sáromberki iskolában

A sáromberki Teleki Sámuel Általános Iskola névadó ünnepségére kerül sor május 21-én, szombaton délelőtt 11 órakor a helyi Ady Endre művelődési házban. A köszöntőbeszédek után az iskola munkaközösségének kórusa énekel, jelenlegi és egykori diákok szavalnak, fellép a Shalom keresztény zenekar, az iskola diákkórusa és a székelykáli néptánccsoport. Ezt követően leleplezik a Teleki Sámuel-emlékplakettet, majd lelkészi áldással zárul az ünnepség.  

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska