2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megnyílt a városi uszoda

Szeptember 14-étől ismét megnyitotta kapuit a marosvásárhelyi Mircea Birău uszoda, a megszokott, azaz 6–22 óra közötti nyitvatartással. A hétfői szünnapot követően keddtől vasárnapig fogadják az úszni vágyókat. A nagy medencében keddtől péntekig 12–16 óra között az ötből három sávon a 10 évnél fiatalabb sportolók edzenek, 16–18 között az ötből két sávot tartanak fenn a sportolók számára. Szombaton és vasárnap reggel 6 órától 22 óráig csak a nagyközönség használja. A kis medencében keddtől péntekig 10–12 óra között babaúszás és aquagym, 12–18 óra között úszásoktatás, szombaton és vasárnap reggel 6 órától 22 óráig csak a nagyközönség használja. Az infraszauna, a szolárium, a jacuzzi és a gőzfürdő zárva marad. Az úszni vágyók reggel 6 órától kezdődően kétórás turnusokban érkezhetnek, egy-egy váltás 1 óra 15 perc.


120 éves a Nagy Zsinagóga

A marosvásárhelyi Nagy Zsinagóga megnyitásának 120. évfordulója alkalmából szervez megemlékezést a helyi zsidó hitközség szeptember 23-án, csütörtökön. Az együttlétre érkező vendégeket délelőtt 9–10 óra között fogadják, 10–12 óra között ünnepi találkozó lesz, déli 12 órától megtekintik a közösségi múzeumot, 15–17 óra között a gettó emlékművéhez és a temetőbe látogatnak el a jelenlevők. A rendezvényt a 18 órakor kezdődő ünnepi koncert zárja.


Hit és Fény találkozó

Hétfőn délután 5 órától újraindul a Hit és Fény közösség havonkénti bibliaóráinak sorozata a felsővárosi református templomban. Vendég lesz Simon Judit, a mozgássérülteket tömörítő HIFA egyesület elnöke, akinek az ötödik verseskötete nemrég jelent meg. A bibliaóra után a szerző dedikálja a Jel a világban című könyvét, amely megvásárolható. 


Vállalkozói hét Marosvásárhelyen

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. marosvásárhelyi regionális képviselete, a Pro Economica Alapítvány és a St. Georgius Manager Klub átfogó tematikus vállalkozói hetet szervez szeptember 18–24. között Marosvásárhelyen. A tematikus hét minden napján a rendezvények fő célkitűzése a közösségépítés és információcsere mellett a különböző gazdasági szektorok szereplőinek bemutatkozása, egy-egy ágazat kihívásainak részletes ismertetése. A záróesemény a II. Kárpát-medencei magyar vállalkozói konferencia, amelynek keretében nemzetközi szintű kitekintésre, üzleti partnerkapcsolatok bővítésére lesz lehetőség. A szakmai programokon (amelyeket a szervezők a közösségi oldalon hirdetnek) való részvétel regisztrációhoz kötött. A járványügyi helyzetre való tekintettel a helyek száma korlátozott.


Futballkedvelő gyermekeket toboroznak

A Marosvásárhelyi ASA futballklub 2012, 2013 és 2014-ben született gyerekeket toboroz, akik futballozni szeretnének. Az edzésekre keddi és pénteki napokon 17 órától kerül sor a Hartman műfüves pályán, az Imperial Inn szálloda szomszédságában. Érdeklődni Ştian Dorin edzőnél lehet a 0745-754-750-es telefonszámon.


Várudvari és vártemplomi sanzon- és operettest

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében szeptember 20-án, hétfőn 18 órától sanzon- és operettestre kerül sor a marosvásárhelyi Vártemplomban, illetve a várudvaron. Fellépnek: Buta Árpád, Trozner Kincső, Szabó Levente, valamint Tasnády Ádám fiatal tehetség. Meghívott: Modra Noémi, a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze. Zongorán Sántha Huba József, hegedűn Fülöp Alajos kísér. A részvétel díjtalan, a szervezők adományokat köszönettel elfogadnak.