2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Frissen végzettek jelentkezését várja a munkaerő-közvetítő hivatal 

A Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal idén is várja a 2021-ben végzett fiatalok jelentkezését, hogy a tanulmányaik befejezése utáni 60 napon belül nyilvántartásba vegyék őket, és ezáltal részesüljenek az ügynökség által nyújtott szolgáltatásokból, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. A Maros megyei végzősök az ügynökség marosvásárhelyi, marosludasi, szászrégeni, segesvári, szovátai és dicsőszentmártoni irodáiban nyújthatják be iratcsomójukat, attól függően, hogy hova szól a személyazonossági igazolványuk. A szükséges iratok listája megtalálható az ügynökség honlapján. A nyilvántartásba vett fiatalok ingyenes tanácsadásban, szakmai tájékoztatásban és továbbképzésekben, valamint pénzsegélyben részesülhetnek, munkaerő-közvetítésre is számíthatnak.


Szülőföldön magyarul 

Meghirdették a 2020/2021-es tanév Szülőföldön magyarul pályázati programját. A támogatás összege az egyetemi hallgatók számára megváltozott, ezentúl ők is 22.400 forintot kapnak, ugyanannyit, mint az oktatás-nevelési támogatást igénylők. Tekintettel a tanév végének közelségére, mindenkit arra ösztönöznek, hogy mihamarabb vegye át az igazolást a tanintézményektől. Az adatlap letölthető a www.szulofoldonmagyarul.ro honlapról, az igazolást és mellékleteket csatolva máris beküldhető az igénylés. Határidő: szeptember 30. (a postai bélyegző dátuma).


626 munkahelyet kínálnak

A Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal június 16-án megyeszerte 626 állást hirdetett meg, amelyeket a gazdasági egységek ajánlanak a munkát keresőknek. Mások mellett felvesznek pincéreket, szakácsokat, bárosokat, biztonsági szakembereket, takarítókat, textilipari munkásokat, könyvelőket, villanyszerelőket, lakatosokat, kereskedelmi dolgozókat, szerszámgépkezelőket, gépkocsivezetőket, szakképzetlen munkásokat és mérnököket. 


Kifizetik a diákok ösztöndíjait

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal átutalta az oktatási egységeknek az ösztöndíjakra szánt összeget, amelyből egyelőre a 2020–2021-es tanév első félévi ösztöndíjait fizetik ki, kivéve a szociális ösztöndíjakat, amelyeket teljes egészében törlesztenek. A 3,34 millió lejes keretösszegből 6433 Marosvásárhelyen tanuló diák részesül ösztöndíjban. Négy típusú juttatást kapnak a tanulók, ebből 6317 érdem-ösztöndíj, ami tanulónként havi 130 lejt jelent, 14 teljesítményösztöndíj, havi 300 lej, öt tanulmányi ösztöndíj, havi 120 lej és 97 szociális ösztöndíj, havi 100 lej értékben. A második félévi ösztöndíjakat a költségvetés kiegészítését követően utalják át.


Helyi termékek vására

Június 18-án, ma 8 és 19 óra között újra megtartják a helyi termékek vásárát a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán. A vásárlók házi készítésű élelmiszerek, italok, szörpök, kézműves termékek gazdag választékából válogathatnak. 


Újraindul a klubtevékenység

Hosszú kényszerszünet után kedd délutánonként 4 órától újraindult a marosvásárhelyi Magányosok Klubjának tevékenysége a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében, a Rózsák tere 61. szám alatt. Várják a klubtagokat, és a régi tagok mellett újak jelentkezését is.


Tájfutó verseny gyermekeknek 

Június 21-én, hétfőn délelőtt 10 órától az Orienter klubbal közösen tájfutó versenyt szerveznek iskolásoknak a marosvásárhelyi állatkert mellett, mintegy 80 résztvevővel. Az esemény a Tájfutás az iskolában, a Bethlen Gábor Alap által finanszírozott projekt része, amelyet 2019-ben indítottak el, és öt iskola, mintegy 12 osztályközösség vett részt benne.