2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy év kihagyás után augusztus 14–15-én, a Vásárhelyi Forgatag részeként újra megszervezi a Vox Novum egyesület a Szféra Kortárs Művészeti Műhelyt. 

Amint azt a szervezők közleményükben megjegyzik, a Szféra mindenkori küldetése teret adni a kortárs művészeteknek, ugyanakkor felhívni a figyelmet a város épített örökségének jelentőségére, környezetünk védelmére, illetve a helyi képzőművészek és előadóművészek számára szakmai perspektívát és továbbképzési lehetőséget nyújtani elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. 

A helyszínválasztás sem véletlen. Ahogy az előző években, a fesztiválnak idén is a volt 4-es iskola, a korábban zsidó iskolaként működő különleges épület és annak udvara ad otthont (Horea utca 23. szám), de lesznek programok a zsinagógában, a George Enescu utcában és a BackStage Pubban is. 

A szervezők a Szférát megelőzően meghirdették a 42h CineMaraton című filmkészítő versenyt, melyre olyan csapatok jelentkezését várják, amelyek számára kihívást és kalandot jelent 42 óra alatt egy rövidfilmet elkészíteni. A verseny augusztus 12–14. között zajlik, a beérkező filmeket szakmai zsűri díjazza, a díjnyertes alkotások bemutatására augusztus 15-én kerül sor a Szférán. A jelentkezés már elindult, a versenyről, jelentkezésről részletesebben a www.42hcinemaraton.ro oldalon lehet tájékozódni. 

A Szféra két napjáról nem hiányoznak majd az alkotóműhelyek, a kiállítások, a zsinagógalátogatás, lesz felolvasódélután a Látó szerzőivel, történelmi séta a Szféra háza táján, és természetesen az esti kon-certek, valamint a Beats Of Spheres elnevezésű party sem marad el. Fellépnek a Szférán többek között a GenMaica, a magyarországi D.A.S. Trio és a sZempöl zenekar is. 

A fesztiválon az érvényben levő járványügyi korlátozásoknak megfelelően lehet részt venni: beoltott személyeknek, valamint negatív gyorsteszt vagy PCR-teszt eredményének felmutatásával vagy a fertőzöttségen átesettség miatti védettség bizonyításával.