2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnap egy rövid, 29 kilométeres, de korántsem gálaszakasznak bizonyuló gyorsaságit tartalmazó etappal zárult a legendás Dakar-rali 33. kiírása Peruban. A kéthetes tereprali, mely a világ legnehezebb ilyen versenyének számít, és az idei kiírás az útvonal révén különösen rászolgált hírnevére, remek magyar eredmények születtek.

Vasárnap egy rövid, 29 kilométeres, de korántsem gálaszakasznak bizonyuló gyorsaságit tartalmazó etappal zárult a legendás Dakar-rali 33. kiírása Peruban. A kéthetes tereprali, mely a világ legnehezebb ilyen versenyének számít, és az idei kiírás az útvonal révén különösen rászolgált hírnevére, remek magyar eredmények születtek.

A motorosoknál Gyenes Emánuel idén tovább javította összetettbeli eredményét, a szatmári versenyző ezúttal géposztálygyőztes ugyan nem lett, de a 17. helyen végzett a mezőnyben. Azon a versenyen, ahol a célba érés is győzelemmel ér fel, a partiumi terepralis teljesítménye csak dicséretesen felüli jelzőket érdemel, és eredményei láttán nem volna csoda, ha egy vérprofi csapat is kivetné rá a hálóját. A brassói Marcel Butuză a 44. helyen zárta a ralit, számára is egyéni rekord ez a dakari eredmény.

A géposztály végső győzelméről az idén a technika döntött. A gyári KTM csapat két sztárja, a francia Despres és a katalán Coma vérre menő csatát vívott egészen az utolsó szakaszokig, csak percekben volt mérhető köztük a különbség. Szombaton Coma gépén a sebességváltó adta meg magát, a katalán 4-5. fokozatokban ment végig a napi szakaszon. Majd váltót is cserélt, amiért időbüntetés járt, de az így begyűjtött szinte órányi hátránnyal is kényelmes második lett. Despres pedig negyedik Dakar-elsőségét gyűjtötte be.

Abszolút rekord dőlt az autósoknál is, ahol a francia Peterhansel egy Miniben a tizedik győzelmét aratta (az első hatot még motorral szerezte, legutóbb 2007-ben nyerte meg a ralit). A verseny második hete botránytól sem volt mentes, az amerikai Robby Gordon Hummerjén akkor találtak kifogásolnivalót a szervezők, amikor kezdett igazán veszélyes lenni a győzelmet végül begyűjtő francia riválisára. A jenkit végül nem zárták ki a versenyből, azonban a Miniknél gyorsabb Hummer nem bírta a hajszát hiba nélkül, így végül csak az 5. helyen zárta a versenyt. A másik Hummer sem bírta a katari Nasszer Al-Attiyah által diktált tempót, a címvédő a második héten műszaki hiba miatt adta fel a versenyt.

Szalay Balázs Opeljét az első napok műszaki problémáiból sikerült kigyógyítani, és ahogy a technika megszelídült, a magyar versenyző 12-15. helyek közti időket tudott hozni, végül az összetett 21. helyen végzett, megismételve ezzel eddigi legjobb eredményét. Az újonc Sebestyén Andrást a pihenőnap előtt a versenyszakasz elhagyása miatt kizárták a versenyből.

A kamionoknál a hétszeres győztes Csagin visszavonulását megszenvedte a Kamaz, az oroszok csak a dobogó harmadik fokára értek fel. Így hosszú idő után az Iveco győzött, a holland Gerard De Rooyjal a kormánynál. A magyar Darázsi Zsolt vezette versenykamion műszaki hiba miatt feladta a versenyt a 10. szakaszon.

A quadoknál az argentin Patronelli testvéreket a verseny dél-amerikai történetében nem lehet megverni, ezúttal is egymás mögött végeztek az élen. A négy géposztályban egyébként Alejandro Patronelli volt az egyetlen, aki a tavalyi címét meg tudta védeni.