2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új zenei fesztivál a Teleki-kastélyban

Érdekesnek és tartalmasnak ígérkező eseményre látogathatnak el hamarosan a magas kultúra kedvelői: GernyeFest 2022 címmel zenei fesztiválnak ad otthont július 10-én, vasárnap 12 órától a gernyeszegi Teleki-kastély. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Fejes 

Művészeti Akadémia szervezésében sorra kerülő GernyeFest Zenei Fesztivál 21 óráig tart, a különleges, egynapos fesztiválra a klasszikus, a népzene, a jazz és a különleges történelmi helyszínek kedvelőit várják. 

Július 10-én rendhagyó filmbemutatóval, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjeivel és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várják az érdeklődőket a Teleki-kastélyban megrendezendő GernyeFesten.

Az eseménysorozat programja: 12:00–16:00 óra – Népzenei családi programok az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében. Gyerektáncház, marosszéki énekoktatás, kézműves-foglalkozás, élőszavas mesemondás, valamint pártakészítés-workshop Jánosi Ágnes vezetésével.

16:00–17:45 óra – Növendékkoncert: a Fejes Akadémia fiatal tehetségeinek koncertje a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumból és Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy művészeti iskoláiból, a kolozsvári egyetemről. Moderátor: Fejes Krisztina zongoraművész, a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület elnöke.

18:30–19:30 óra – Kamarakoncert: Óriások intim hangulatban. Moderátor: Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy) igazgatója. Közreműködik: Fejes Krisztina (HU) – zongora, Szabó Gábor (ES) – hegedű, Wenting Kang (CH/ES) – brácsa, Onczay Zoltán (HU) – gordonka. Műsor: Schumann: Három románc, op. 94, Brahms: Scherzo a FAE szonátából, Szokolay Sándor: Gordonkaszonáta, Ravel: Tzigane, Dohnányi Ernő: Szerenád – Vonós trió, Liszt Ferenc: VIII. Magyar rapszódia.

20:00–21:00 óra – Celectro – Zenei világok összefonódása. 

Közreműködik Onczay Zoltán csellóművész, Lantos Zoltán jazz-hegedűművész és Andrew J., az élő elektronika mestere. Bach és klasszikusok, indiai zene, kortárs és jazzimprovizáció, deep electronics. Stílusok összefonódása Bach zenéjén keresztül az indiai rágán át egészen a kortárs és jazzimprovizációig, elektronikus alapokon kiteljesedve. 

Jegyek a szabad helyek függvényében a helyszínen vásárolhatók. Jegyár: 15 lej, gyermek-diák (18 éves korig) jegyár 5 lej. 

Jegyekre előregisztráció a gernyefest@gmail.com e-mail-címen lehetséges.