2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idősek számára hoznak létre nappali foglalkoztató központot Erdőszentgyörgyön. A központ kialakítására a LEADER programon nyert pályázati támogatást a kisváros, a kivitelezésre egy év áll a rendelkezésre. A támogatási szerződést pénteken írták alá Gyulafehérváron.

Jelenleg is működik a településen idősfoglalkoztatás, amelyet a Caritas szakemberei vezetnek, heti egy alkalommal találkoznak a művelődési otthonban. Az újonnan létesítendő központ azonban nem helyettesíteni kívánja a már meglévő tevékenységet, hanem kiegészíteni azt – derült ki az önkormányzat sajtóközleményéből. Mivel az elmúlt években a városban is megnőtt a 65 év felettiek száma, és ez az irány folytatódik a következő évtizedekben is, a városvezetés szükségesnek látta az óvoda-, iskolaépítés és infrastrukturális fejlesztések mellett azt is, hogy az idősek számára is állandó központot létesítsen. 

Az erdőszentgyörgyi művelődési otthon három termét alakítják át erre a célra

 Fotó: Átyin A. Kata


Erre a célra a művelődési ház három termét újítják fel és rendezik be. A volt információs központ (PAPI) termét jelenleg is használja a Naplemente idősklub, ez továbbra is kisebb események, rendezvények helyszíne lesz. A helyiséget számítógéppel, képolvasóval, nyomtatóval szerelik fel, állandó internet-hozzáféréssel látják el. A terem bútorzatát kicserélik, kanapék és fotelek biztosítják majd a kényelmet. A terem egyik felében felszerelt konyha is lesz, valamint asztalok és székek, ahol társasjátékokat lehet játszani. Ugyanitt lesz vérnyomás- és vércukorszintmérő is, amit igénybe vehetnek az idősek.

A volt mozitermet többfunkciós helyiséggé alakítják át. A színpad azonban megmarad, megfelelő világítási eszközöket kap, így kisebb rendezvények, előadások számára lesz alkalmas, a terem első részében száz széket is elhelyeznek. A terem hátsó részében pingpongasztalok, szobabicikli és futószalag lesz, amely az idősek mozgásigényét elégíti ki. A falakra bordásfal és táncpróbákhoz szükséges tükör is kerül, de jut hely kiállítások szervezésére is. A harmadik terem a központ alkalmazottainak lesz fenntartva, ez konyhával és mosdóval ellátott iroda lesz. 

A központ célja az idősek egészségi állapotának javítása és az életszínvonaluk növelése, az elmagányosodás elkerülése, megelőzése. Az idősek rendelkezésére két alkalmazott áll a hét bármely napján, és nem csak erdőszentgyörgyiek használhatják a központot, hanem másokat is szeretettel várnak. 

Csibi Attila Zoltán polgármester kiemelte: „Úgy éreztük, hogy szükséges az idősek számára egy foglalkoztató központot létrehozni, amelyben kulturális eseményeket, előadásokat, koncerteket lehet szervezni. Emellett sportolási lehetőségük is lesz, de a közösségi játékok is jelentős szerepet kapnak. Rég megfogalmazódott az igény egy ilyen központra. A hosszas munkát ez esetben is siker koronázta, ma aláírtam azt a szerződést, amely révén elképzeléseinket megvalósíthatjuk úgy, hogy az a városnak minimális önrészt jelentsen.”