2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mindannyiunk arca számos titkot rejt. A hétköznapi életünkben folyton ezeket fejtegetjük, próbáljuk megfejteni, hogy milyen érzések, gondolatok és történetek húzódnak meg a másik ember vonásai mögött. A work-shop kiindulópontja az arc mögött rejlő karakter. Milyen fiktív személyiséget, milyen kapcsolati hálót, milyen hátteret képzelek el, ha ránézek egy arcot ábrázoló fotóra? Mi az, amit már anélkül is hordozhat, hogy egyáltalán megszólalna, vagy interakcióba kerülne bárkivel? És ha már pontosan megrajzoltuk a karaktert: hogyan, milyen élethelyzetben, milyen közegben kerülhet kapcsolatba egy másik, majd egy harmadik hasonlóan felépített karakterrel? És mit eredményezhet egy ilyen találkozás az ő életükben?

 A workshop során a részt vevő színészhallgatókról készült portrék alapján fiktív karaktereket építünk fel, majd megvizsgáljuk, hogy milyen találkozásjelenetek történhetnek meg közöttük. Olyan helyzeteket keresünk, amelyek felszínre hozzák az adott karakter mélyebb, rejtettebb vonásait is, és valamilyen változást eredményezhetnek az életükben. A helyzetek alapján improvizációs jeleneteket forgatunk, amelyek egy közösen meghatározott tematika mentén kapcsolódnak össze.

 A műhelyfoglalkozásra színésznek, színház- és filmrendezőnek, operatőrnek, forgatókönyvírónak, drámaírónak készülő, de más színházi és filmes szakmát tanuló diákokat is várunk minden erdélyi egyetemről. A közös munkára szeptember 27–30. között kerül sor Marosvásárhelyen. Jelentkezni szeptember 15-ig lehet az elod.nemeth@alternativeiff.ro e-mail-címen.

Németh Előd