2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elindult a Csütörtöki múzeum program

Új, nyáresti programsorozattal örvendezteti meg a kulturális kalandokra vevő marosvásárhelyieket a Maros Megyei Múzeum. A különleges, hiánypótló kezdeményezésről Ötvös Koppány múzeumigazgatót kérdeztük. 

– Hogyan született meg a Csütörtöki múzeum című program ötlete?

– A Múzeumok éjszakáján végzett felmérés több résztvevője jelezte, hogy szívesen látogatná este, a látogatási időn kívül is a múzeumi tereket. A felmérés kimutatta, hogy a legnagyobb látogatószám a 19–22 óra közötti időszakban volt. Ennek megfelelően a Csütörtöki múzeum című próbaprojekt egész augusztusban, csütörtökönként 19 órától zajlik, három különböző múzeumi helyszínen: a történelmi osztály várbeli kiállítóhelyén, a Toldalagi-palotában a néprajzi és népművészeti osztály, valamint a Kultúrpalotában a művészeti osztály székhelyén.

– Mely az új rendezvénysorozat elsődleges célközönsége? 

– Minden 14 évnél idősebb fiatal, akit érdekel a történelem, a művészet és a kultúra. A program célja egyrészt a múzeum legkedveltebb programjának állandósítása (tematikus vezetések a múzeum kiállításain), másrészt más kikapcsolódási és oktatási tevékenységek megvalósítása, ami által növelni lehet a hűséges múzeumlátogató közönség és a turisták érdeklődését, valamint azokét, akiknek a zsúfolt hétköznapjaiba nem fér bele a látogatás.

– Mire számíthatnak a programba bekapcsolódók? 

– A rendezvénysorozat augusztus 5-én a Filmek a várban című programponttal indult. Ekkor 11 animációs rövidfilmből álló válogatást lehetett megtekinteni a történelmi múzeum várbeli épületének emeleti konferenciatermében. Ezeket az alkotásokat a Bukaresti Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatták be. A vetítés 80 percében 12 év fölötti gyermekeknek, valamint minden mozirajongónak szóló vicces, bájos, illetve oktató jellegű történetek elevenedtek meg a filmvásznon. A következő Csütörtöki múzeum programjának helyszíne a néprajzi részleg, ahol 19-től 22 óráig a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítás lesz látogatható. A kiállítás kurátorai tárlatvezetést is biztosítanak, 19 órától 20 óráig dr. Dorel Marc román nyelven, 20.30-tól 21.30-ig Sárándi Tamás magyar nyelven nyújt magyarázatot a nem mindennapi látványvilághoz. Augusztus 19-én újra a Filmek a várban című vetítésre kerül sor a történelmi múzeum várbeli épületében, ezúttal kilenc alkotást lehet megtekinteni a Bukaresti Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjából. Augusztus 26-án a művészeti osztályon lesz tematikus tárlatvezetés, az érdeklődők a Modern Román Művészeti Galéria állandó kiállítását (Kultúrpalota, jobb szárny, III. emelet) ismerhetik meg közelebbről 19 órától dr. Cora Fodor tudományos kutató, 20.30-tól Oniga Erika muzeológus segítségével.

– Tervben van-e a program nyári időszak utáni folytatása? 

– Jelenleg több filmforgalmazó vállalattal tárgyalunk a szeptemberi hónapra vonatkozóan, amikor továbbvinnénk a sorozatot. Azt szeretnénk, ha a nagy múzeumok mintájára nálunk is kialakulna az eseménysorozaton belül egy alkotói és művészfilmek bemutatására összpontosító filmes rész, amellyel be tudnánk vonzani a mozi szerelmeseit, nemcsak a helyi közönség, hanem a turisták köréből is. Egyrészt arra törekszünk, hogy a megye aktív kultúrakedvelő közönségét bevonjuk a programjainkba, másrészt a kulturális intézmények közötti együttműködést is igyekszünk megvalósítani. Ennek érdekében több partnerintézménnyel vettük fel a kapcsolatot, és megbeszéléseket folytatunk velük a különböző múzeumi helyszíneken zajló program folytatásáról. Fő mozgatórugónk mindebben az a meggyőződés, hogy a jövő múzeuma a párbeszéd színhelye, a különböző nemzedékek és kultúrák találkozásának tere kell hogy legyen. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)