2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hangulatváltozás a kutyáknál

A kutyás gazdák nyári szabadságolásának egyik fő kérdése, hogy kedvencükkel vagy nélküle nyaraljanak-e. Aki rövid időre sem akar megválni kedvencétől, kereshet olyan kutyabarát nyaralóhelyeket, ahol állat kíséretében is szállást foglalhat. Azonban megtörténhet, hogy ismerősére bízza az állatot, ez pedig a gazdi hiánya miatt kedvetlenné válik, és minden igyekezet ellenére elutasítja a táplálékot, elvonul a befogadó családtól, ami rendkívül kellemetlenül érinti a gondoskodást készségesen vállalókat. 

A szakirodalom szerint nem létezik depresszió a kutyáknál, inkább viselkedési zavarként említik az emberi depresszióhoz hasonló állapotot, ami általában lelki okokra vezethető vissza. A hirtelen hangulatváltozásról, a tünetek kiváltó okáról és megszüntetéséről kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

Gazdiékra várva…

Fotó: Menyhárt Borbála


– Mi a teendő, ha a megőrzésre ránk bízott kutya szemmel láthatóan szomorú, és napokig nem hajlandó enni sem? 

– Nem minden kutya viseli jól a környezetváltozást. Ha van olyan ismerős, aki szívesen felügyel a társállatra, akkor az a legjobb megoldás, ha otthonában maradhat, mert nem kell idegen környezetet megszokjon, és az egyéni igényeit is jobban ki lehet elégíteni. Amennyiben erre nincs lehetőség, a kutyapanziók is alternatívát jelentenek, de érdemes tájékozódni, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni a bekerüléshez; a legfontosabb, hogy a féreghajtással és oltásokkal napirenden legyen az állat. 

–Mi válthatja ki a depressziónak tűnő viselkedést a kutyáknál?

– A depresszió nem csupán az emberek népbetegsége, ugyanúgy kutyáknál is jelentkezhet. A kiváltó okok, tünetek és kezelési módszerek az ő esetükben is hasonlóak az emberekéhez. Depresszió alakulhat ki egy gazdi vagy társkutya elvesztése miatt, de a hirtelen környezetváltozás, megváltozott tartási körülmények, költözés, válás, bezártság, magány, erőszakos bánásmód, akár egy új állat vagy ember megjelenése a háztartásban is kiváltó ok lehet. Egy kutya meg tudja gyászolni az elveszített szeretett személyt, szenvedhet a változások okozta problémáktól és éppúgy ingadozhat a hangulata, akárcsak az embernek. A különbség csak az, hogy az állatok nem tudják szavakkal kifejezni a sérelmeiket, ezért a gazdiknak kell odafigyelniük, észrevenni és megérteni a bajt kiváltó okokat. Ugyanez igaz a boldog, kiegyensúlyozott állatokra, róluk is könnyű megállapítani az örömöt, elégedettséget, biztonságérzetet a gazdájuk közelében. 

– Milyen tünetekre kell figyelni?

– Csekély hangulatingadozás vagy levertség ugyanúgy természetes a kutyák esetében is, mint az embereknél. Azonban a tartósabb szomorúság, passzivitás, érdektelenség, fáradékonyság súlyosabb problémákra is utalhat. Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy nem fizikai okai vannak a személyiségbeli vagy tevékenységbeli változásoknak. Ha a fizikai ok ki van zárva, valamilyen pszichológiai problémára lehet gyanakodni. 

– Kölyök- vagy felnőttkutyákra jellemző a környezetváltozás okozta kedvetlenség?

– A depressziós magatartás idősebb kutyáknál jelentkezik, általában a lakásban élőknél, mivel esetükben a gazdával rendkívül szoros kötődés alakul ki, sajátos szokásrend, új családhoz kerülve pedig szüksége van két-három napra, míg megszokja a változást. A depressziós magatartás nem jellemző az udvaron tartott kutyákra, mivel azokat sokkal több külső inger éri. Minden kutyánál eltérő tünetei lehetnek a depressziónak, a leggyakoribb az étvágycsökkenés, az aktivitások iránti érdektelenség, elvonulás, a mancsok nyalogatása. A hangulatváltozásnak fizikai tünetei is lehetnek, amelyek akár súlyosabb testi megbetegedésekhez is vezethetnek, mivel a kutyának legyengül a szervezete, ha nem eszik vagy iszik rendesen. Ha az ételt el is utasítja, arra figyelni kell, hogy vizet fogyasszon, mert ha dehidratálódik a szervezete, súlyos egészségkárosodást szenvedhet. 

– Mit tegyen a kutyaszitter, ha minden igyekezete ellenére étvágytalan a rá bízott kutya?

 – Nagyon fontos, hogy depressziós állat esetében állandó vagy ideiglenes gazdiként ugyanolyan empátiával, türelemmel és törődéssel forduljanak a kutyához, mint egy emberhez. Sokkal több törődésre, játékra, sétára, jutalomfalatra van ilyenkor szükség, mint általában. Ha teljesen elutasítja az ételt, próbálkozni lehet ínyencségekkel, például főtt csirkemellfalatkákkal vagy olyan táplálékkal, amit előbb-utóbb elfogad. Meg kell próbálni változatos tevékenységekkel feldobni a házi kedvencet, elvinni új helyekre, kutyák közé szocializálódni, hogy minél több és változatosabb új inger érje. Sokat kell simogatni, közös programokat szervezni és éreztetni a szeretet. Az is segíthet, ha sikerül a megszokott sétáltatási helyeire elvinni a kedvetlen állatot annak érdekében, hogy érzékelje, előbb-utóbb visszaállhat a régi rend, és megnyugszik. 

Gyurkóvári Pisze boldogan nyaral a családdal 

Fotó: Székely Tímea