2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutamaként, első alkalommal szervezik meg a Székely Vágtát, amelynek tétje a budapesti versenyen való részvétel.


A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója után Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával, valamint Hargita és Maros Megye Tanácsainak támogatásával újabb nagy horderejű rendezvénnyel készül, amely ezúttal nem csak Háromszékre, hanem egész Székelyföldre összpontosít. A budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutamaként, első alkalommal szervezik meg a Székely Vágtát, amelynek tétje a budapesti versenyen való részvétel, természetesen a három megye hozzájárulásával.

Az első Székely Vágtát július 30-ára tervezik a szervezők, ha az időjárás mégsem kedvezne, július 31-én lesznek a futamok a Maksához tartozó Óriáspince-tetőn. A rendezvényre több ezer érdeklődőt várnak, hiszen a futamok mellett számos más lovas programmal is kedveskednek a szervezők, valamint sor kerül Székelyföld összes székének a bemutatójára is, ahol az adott régió jellegzetességeit ismerhetik meg a résztvevők. Este kulturális programokkal zárul az esemény, ahol Orbán Ferenc Evilági című lemezének bemutatóját, valamint a Komáromi Lovas Színház Honfoglalás című rockoperáját is megtekintheti a nagyérdemű.

„Első körben az a legfontosabb, hogy minél több települést tudjunk arra buzdítani, hogy nevezzen be lovast a futamokra, valóban nagy a tét, hiszen az első három helyezett település fogja képviselni Székelyföldet a budapesti Nemzeti Vágtán” – mondta Sztakics Éva alpolgármester a Székely Vágta szervezőbizottságának nevében.

A Vágtának egyébként komoly versenyszabályzata van, és számos kritériuma, amelynek meg kell felelni. Ezek értelmében bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll: lovas, kísérő és csapatkapitány. A Székely Vágta nevezési díja 1000 lej, amely a települést és nem a lovast terheli. Ezt az összeget szponzor segítségével is ki lehet fizetni. A Székely Vágtán egy ló-lovas páros egy települést nevezhet meg. A versenyen induló lovas 18. életévét betöltött személy lehet. Nem indulhatnak azok a lovasok, akik pályafutásuk során hivatalos lóversenyen (galoppversenyen) profi vagy amatőr licenccel belföldön vagy külföldön tíz vagy annál több futamgyőzelmet értek el.

„Elég sok kritikát kaptunk a benevezési összeget illetően, azonban ez még mindig a minimális összeg ahhoz képest, hogy mennyibe fog kerülni ezeket a lovakat és lovasokat olyan ellátásban részesíteni, amit a Nemzeti Vágta alapszabályzata is előír. De mindamellett, hogy az első három helyezett lovast a mi költségünkön küldjük ki a szeptemberi budapesti futamra, hatalmas lehetőséget kínálunk fel a benevező településnek a bemutatkozásra” – egészítette ki Sztakics Éva.

A Székely Vágtára július 14-ig lehet jelentkezni, bővebb információt Sepsiszentgyörgyön, a Városimázs Irodában kaphatnak az érdeklődők, vagy a 0267/312-000-s telefonszámon, Fábián Edinát keresve.

A verseny szabályzata és egyéb információ megtalálható a www.sepsi.ro honlapon, ahová hamarosan felkerül a Székely Vágta teljes programja is.