2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új és visszatérő színészek, rendezők, új bemutatók

 A 77. évadát nyitotta meg múlt hét péntekén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Az augusztus 20-án megtartott társulati gyűlésen Gáspárik Attila vezérigazgató, valamint Keresztes Attila művészeti igazgató ismertette az új évad terveit. Keresztes Attila elmondta: 

ha idén nem akadályozza meg a társulat művészi munkáját a világjárvány, az évad műsorában közel 15 új színházi projekt kerül műsorra, amelyek közül néhány a tavalyi évadban elkezdett munka folytatása. Egyúttal bemutatta a társulat legújabb tagjait is: az idei évadtól Fehér Balázs Benő, Rózsa László és Tamás Csanád színészek segítik alkotómunkájukkal a színház tevékenységeit, valamint Nagy István, aki hosszú évek után újra visszatért a Tompa Miklós Társulathoz. Gáspárik Attila hozzátette: a színház vezetősége továbbra is arra törekszik, hogy a színház infrastruktúráját mihamarabb megújíthassa, ezáltal is segítve az intézmény alkotói munkáját.


Fotó: Bereczky Sándor Amint azt a társulati közlemény tudatja, az új évad repertoártervezetében négy nagytermi, három kistermi, valamint egy nagytermi stúdiótérre szabott bemutató kap helyet. A produkciók rendezői Albu István, Fehér Balázs Benő, Zsótér Sándor, Sebestyén Aba, valamint Keresztes Attila lesznek. 

 Tovább bővül az elmúlt évadban elindított, nagy sikernek örvendő előadás-sorozat: a legkisebbeket megszólító, Csodaházikó című gyerekműsor 10 további tematikus produkcióval várja játékos kedvű közönségét. A fiatal gimnazistákat megszólító színházpedagógiai foglalkozást is folytatják – a tantermi előadások októbertől kezdődően végigkísérik a teljes iskolai évet. Továbbra is fontos szerepet töltenek be a társulat életében a kísérő rendezvények; ezek között több, a jeles napokat megünneplő kulturális rendezvény is található, a magyar dráma napját például a Katona József Bánk bánjából kiinduló, egyedi foglalkozással ünnepli a színház. A talált tereket felhasználó projekt a líceumi diákokat célozza meg, a foglalkozás során a társulat színészei vitaindító beszélgetésre hívják a drámairodalmi ismereteiket bővíteni kívánó diákokat. 

 Az idei évad kiemelkedő eseményeként március 10-e és 15-e között újra megrendezik a Tompa Miklós Társulat SHOWKEYS című miniévadát, amelynek fókuszában ezúttal a társulat elmúlt tíz éve áll.

 A Tompa Miklós Társulat repertoárját érintő további részletek hamarosan megjelennek a színház honlapján (https://nemzetiszinhaz.ro/), illetve Facebook-oldalán (https://www.facebook. com/tompamiklos/). A színházban működő jegypénztár nyitvatartása a következő: hétfőtől péntekig 9 és 19 óra között, illetve előadások előtt egy órával (telefonszám: 0365-806.865). Online a biletmaster.ro honlapon lehet jegyet vásárolni. 


Fotó: Bereczky Sándor