2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június 17–19. között háromnapos lovas szórakozást és igazi kikapcsolódást kínál a Székely Vágta, amely ezúttal is Kovászna megye lélegzetelállító helyszínén, az Óriáspince-tetőn kerül megrendezésre. Lesznek hagyományos programok, mint például lovasíjász- és -kaszkadőr-bemutató, visszatér a huszár ügyességi verseny, idei újdonságként pedig lesz góbé olimpia is.

Talán a legnagyobb változás a programban, hogy az előfutamok szombat délutánra kerülnek át, ezt előzi meg a helyi lovas csapatok hagyományőrző bemutatója. Újításként vezetik be a szervezők az úgynevezett góbé olimpiát, amelynek lényege, hogy a jelentkező csapatok, településüket képviselve, különböző akadályokat leküzdve nyerhetik meg az „olimpiát”. A versenyszámok között szerepel gumicsizma-hajítás, szalmabálahordás talicskával vagy vízhordás két vederrel – de ez csak ízelítő a sok erőpróba közül. 

A Székely Vágta idén is kínál kulturális programokat: a Nemzeti Lovas Színház produkciója mellett helyet kap filmvetítés, koncert és táncshow is.


Nemzeti Lovas Színház:

Szent László, a lovagkirály 

Népi rockopera, amelynek célja a legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetén keresztül bemutatni. A produkció 20 lóval és 60 gyalogos szereplővel megvalósuló nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző népi rockopera. A Nemzeti Lovas Színház, valamint a Székely Vágta együttes küldetése megismertetni a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akiknek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóval. A lovas előadást Pintér Tibor rendezte, aki egyben Szent László szerepét is játsza, mellette pedig feltűnik Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Papadimitriu Athina is, továbbá közreműködik a Nemzeti Lovas Színház tánckara és lovasai. 

4 for Dance táncshow

A 4 for Dance 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a tagjai által nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegye még izgalmasabbá, és így egy önálló stílust hozzon létre. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, hiszen a 4 for Dance értéket közvetít, kultúrát táplál, és mindezeket a mai kor szellemében, sok humorral fűszerezi.

Péter Szabó Szilvia

(NOX) akusztik

Tizenhat évesen kezdett el énekelni az Equinox amatőr együttesben. Autodidakta módon tanult énekelni, majd 2001-ben egy újonnan alakult formáció, a NOX énekesnője lett. A NOX-szal sok sikert ért el, több zenei díjat, arany- és platinalemezeket tudhat a magáénak. 2005-ben ő képviselte Magyarországot együttesével az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011-ben áttette a székhelyét Angliába, ahol később, amikor úgy döntött, hogy visszatér a zenei életbe, elkezdett dolgozni az első szólólemezén, amely a Revolution címet viseli, és 2013-ban jelent meg. 2013-ban hazaköltözött, és aktívan visszatért a magyar könnyűzenei életbe, szóló-előadóként. 2021-ben részt vett az Álomutazó című mesemusical előadásában is. 2022-ben a NOX énekesnőjeként tér vissza, a budapesti Arénában egy koncert erejéig ugyanis újra összeáll a népszerű együttes.

Székely Vágta
2022. június 17–19.
Óriáspince-tető


PROGRAM


Június 17., péntek

19.00 A lovasíjász – kaland-dokumentumfilm-vetítés

21.30 Nyilvános főpróba: Szent László, a lovagkirály – 

          népi rockopera a Nemzeti Lovas Színház előadásában


Június 18., szombat

11.00 Megnyitóünnepség

12.00 Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

13.00 Pászka Lehel lovas íjász bemutatója

14.00 Erdélyi Lovas Kaszkadőrök bemutatója

15.00 Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója

16.00 Huszár ügyességi verseny

18.30 Előfutamok: Székely Vágta és Góbé Futam előfutamok

20.00 Filmvetítés

21.30 Szent László, a lovagkirály – népi rockopera a Nemzeti Lovas

          Színház előadásában


Június 19., vasárnap

12.00 Góbé olimpia: csapat ügyességi verseny. Sportkommentátorok:

          Pittyes 2es és Gyufa, valamint Grubisics Levente    

16.30 Pályakarbantartás

17.00 Góbé Futam döntő és díjkiosztó ünnepség

17.30 Székely Vágta döntő futam és díjkiosztó ünnepség

18.30 4 for Dance táncshow

19.30 Péter Szabó Szilvia (NOX) akusztikus koncert

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!