2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újra hangos volt az erdélyi Versailles

Tavaly mind elmaradtak a fesztiválok, és az idei év első felében úgy nézett ki, hogy ebben az évben is így lesz. Szerencsére ezek a jóslatok nem váltak valóra. Bár nem a megszokott formában, de a legtöbb fesztivál készült valamilyen különkiadással. A járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt azonban semmi nem volt biztos. Augusztus elejétől viszont 75.000 fő vehet részt a kültéri rendezvényeken, amennyiben rendelkeznek oltási igazolással, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy negatív gyorsteszttel.

A szimbolikus EC felirat 

Fotók: Nagy-Bodó Szilárd


A 2021-es nagy fesztiválok különkiadását az Electric Castle nyitotta, ami több szempontból is különleges volt. Egyrészt idén nemcsak Bonchidán volt lehetőség a szórakozásra, hanem Kolozsváron is nyitott kapuk várják az érdeklődőket, másrészt pedig a hagyományos helyszín felépítése is változott egy kicsit. A fesztivál augusztus 6-a és 8-a között a Bánffy-kastély udvarán, a szokásos helyén volt. Ezt követően költözött át Kolozsvárra, az Egyesülés térre, ahol egészen 15-ig várja a látogatókat. Ez az egyik különlegesség, azonban egyértelműen kiderült Bonchidán, hogy a fesztivál régi szerelmesei a megszokott helyszínt részesítik előnyben, hiszen ott vannak azok a pontok, amelyekkel azonosulni tudnak, illetve az sem elhanyagolható, hogy a kastélynak és az egész területnek van egy sajátos, utánozhatatlan atmoszférája, amely évről évre visszacsalogatja a fesztiválozókat.

A Bánffy-kastély


Azonban idén hiányzott néhány kultikus pont az Electric Castle-ről. Az egyik a nagyszínpad, amit az előző években a terület végén állítottak fel – a fesztivál indulásakor még a kastély ölelte körül. Nagy valószínűséggel idén azért mondtak le a monumentális színpadról, mert nem számítottak sok látogatóra a járvány és a létszámkorlátozás miatt. A másik hiányzó elem pedig az óriáskerék volt. Lehetséges, hogy ez nem tűnik akkora dolognak egy fesztiválon, viszont meghatározó volt az a hangulat, amikor felülről be lehetett látni a teljes rendezvényt és az ott szórakozó személyeket.

Ami ellenben nem hiányzott, az az esemény teljes hangulata. Idén, a külön és egyben különleges kiadáson, szintén ott voltak a játékok, amelyekkel bárki eltölthette az időt, ott volt a fákat körbeölelő pad, az erdőben felállított színpad és az oda vezető labirintus, illetve a kastély árnyéka. A kastély, amely idénre már ablakokat is kapott. A fesztiválon körbesétálva pedig ott voltak az emberek, akiket örömmel töltött el, hogy újra részt vehetnek rajta, újra együtt lehetnek a fesztivál előző kiadásain megismert emberekkel.

Pihenőhely a fák árnyékában


De mi ez a sajátos és magával ragadó atmoszféra? A családias légkör, ahol mindenki szívesen és önzetlenül segít a másiknak, nem neveti ki, hanem mellé áll – ismeretlenül is –, amikor baj van. Velem esett meg 2015-ben, amikor először vettem részt a fesztiválon. Abban az évben óriási esők voltak és szinte az összes sátor beázott, így nem volt hol aludnom első este. Akkor még volt fedett színpad a kastély egykori csűrjében, és elég sokan begyűltek oda aludni. Én is leültem egy sörösládára,  a hátamat a falnak vetettem, és, bár nem volt szándékomban, elaludtam, méghozzá úgy, hogy a pénztárcám és a telefonom is elő volt véve. Amennyiben valaki el akarta volna lopni, még csak nem is kellett volna a zsebemben keresse, szem előtt volt. Reggel pedig úgy ébredtem fel, hogy be voltam takarva, és semmim nem hiányzott, minden ott volt. Azt hiszem, ez a történet jól példázza, hogy mit jelent az Electric Castle közössége. Reméljük, jövőben ott folytathatjuk, ahol 2019-ben abbahagytuk.

A játékok