2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy éve írtunk arról, hogy a 151D jelzésű úton, Nyárádszentlászló alsó kijáratánál a Nyárádon átvezető betonhíd egyik vége már közel két éve beszakadt, és nem csak az átkelő gyalogosrésze ereszkedett be a mederbe, hanem a padka is eltűnt. A helyszínt megjelölték ugyan, de javításra még nem került sor. Az azóta eltelt időben sem történt érdemi változás, mármint ami a híd állapotát illeti, sőt romlott is, ugyanis a híd és az úttest között is repedés jelent meg, a keletkezett lyukra helyezett jelzés hívja fel rá az utasok figyelmét, ezenfelűl a kihelyezett figyelmeztető táblák miatt már csak egy sávon lehet átkelni a hídon. Mivel az út megyei tulajdonban van, a nyárádgálfalvi önkormányzat nem avatkozhat közbe. Amikor a Nyárád néhány éve történt szabályozása után a folyó védőgátjait feltöltötte a kivitelező, a hídnak ez a része beszakadt, a községvezetés pedig csak annyit tehetett, hogy jelezte a megyei tanácsnak, hiszen ő az út ügykezelője – tudtuk meg Karácsony Károly polgármestertől, aki úgy tudja, a megye éppen az építkezési engedélyeztetésnél tart a híd ügyében. Megkeresésünkre az intézmény sajtóirodája beszámolt az elmúlt évben tett lépésekről. Tavaly készült egy szakértői tanulmány, idén pedig a megyei tanács megrendelt egy kivitelezési tervet, amelynek elkészítése folyamatban van. Amint meglesz a terv, be kell szerezniük a szükséges építkezési engedélyeket, majd versenytárgyalást hirdetnek a kivitelezésre. „Ez azt jelenti, hogy ha sikerül év végéig szerződést kötni, a konkrét munka valószínűleg tavasszal fog elkezdődni” – tette hozzá Lukács Katalin szóvivő. 

   A szentlászlói híd felújítására csak jövőben számíthatunk
Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Hasonlóképpen rákérdeztünk a Jobbágyfalva és Nyárádszereda között idén májusban beszakadt hídfő és megrongálódott áteresz javítására is. A szóvivő elmondta: tudnak a problémáról, és a javítást az elkövetkezőkben el is fogják végezni, mivel ezen a szakaszon új aszfaltszőnyeget fektetnek le idén, így előtte meg kell oldani a helyreállítást.

Egy másik híd újjáépítésébe is beruház a megyei tanács, amely augusztus 12-i ülésén elfogadta a DJ135 jelzésű megyei úton, Sóvárad területén található egyik híd felújításának műszaki-gazdasági dokumentációját és mutatóit. A meglévő fahíd súlyosan megrongálódott, ezért a tervező azt javasolta, hogy bontsák le, és építsenek a helyére új betonhidat. Az új építmény szélessége 11,2 méter (amiből az úttest szélessége 7,8 méter), a hossza 44,2 méter lesz. A kivitelezőnek 10 hónap áll majd a rendelkezésére a munkálat elvégzésére. A beruházás teljes értéke 4.079.100,95 lej héával együtt, ebből 3,5 millió lejt a kormány rendelkezésére álló, a természeti csapások sújtotta önkormányzatok számára tavaly elkülönített alapból fedeznek, a fennmaradó 579.10,95 lejt a megye költségvetéséből – derül ki az intézmény honlapján közzétett adatokból. A Kis-Küküllő folyó feletti híd 

Sóváradot és Siklódot köti össze, ugyanakkor biztosítja a Maros megyét Hargita megyével összekötő megyei út folytonosságát is Etéd és Székelykeresztúr irányába.