2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Júniusi elektronikai hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

Az elektromos háztartási gépek begyűjtését az országos elektronikai begyűjtőhálózat (SNC) végzi. Akiktől a Maros megyei kirendeltség munkatársai júniusban elszállítják a régi, működésképtelen háztartási gépeket, elektronikai berendezéseket, a július elsejei tombolahúzáson tárgynyereményekre számíthatnak.

A régi, használhatatlan elektronikai eszközök elszállítása érdekében a 0756-036-756-os, vagy a 0741-754-708-as telefonszámok hívhatók előzetes egyeztetés végett. A tévhitek eloszlatása végett hangsúlyozták, hogy a Maros megyei cégcsoport – a hulladék mennyiségétől függetlenül – akár egy porszívó elszállításáért is kiszáll. Ugyancsak ebben a hónapban a magánlakások mellett az irodaházak, vállalatok is megszabadulhatnak a fölöslegessé vált elektronikai eszközöktől. Szándékukat online is bejelenthetik a https://e-deseu.ro/contact/ vagy a https://www.colecteaza.ro/ honlapon, a begyűjtőhálózat csapatai előzetes egyeztetést követően kiszállnak és ingyen elszállítják. Az országos begyűjtőhálózat (Sistem Naţional de Colectare) nagyernyei székhelyén az elektromos és elektronikai hulladék szelektív gyűjtését végzik. Maros megyében egyelőre az a legkényelmesebb megoldás arra, hogy háztól elszállítsák az elromlott vagy lecserélt elektromos berendezést, ha az országos begyűjtőhálózat Nagyernye 256A szám alatti telephelyéhez fordulnak. Amint a cég Maros megyei ügyvezetője, Alexandru Paru kifejtette, az elektronikai hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó cégcsoport népszerűsítő akciók keretében próbálja felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, a fenntartható fejlődés eszméjét terjeszteni. 

– Szeretnénk, ha mindennap a környezetvédelem napja lenne, ezért júniusban Marosvásárhely lakosságát is a környezet megóvására ösztönözzük, és abban reménykedünk, hogy az elkövetkezőkben a közösségek egyre szélesebb rétegét sikerül bevonni, ugyanakkor nem mellékes a helyi hatóságok és vállalkozások bekapcsolódása sem, meggyőződésünk, hogy eredményeket az egyének és közösségek hozzájárulásával lehet elérni – mondta a telep ügyvezetője. Mint hangsúlyozta, az alkalmazottak betartják a COVID-19 járványügyi óvintézkedéseket, az előírt távolságot, védőmaszkban és kesztyűvel szállítják el a háztartási elektromos berendezéseket, a járműveikben lévő fertőtlenítőszert pedig a kiszállás előtt és után is használják. A szolgálatukat igénybe vevő polgárokat ugyanakkor arra kérik, hogy az átadáskor és a tombolaszelvény kitöltésének pillanatában maguk is használjanak védőmaszkot. Azok között, akik júniusban használt elektronikai hulladékot adnak le, díjakat osztanak ki. A július elsején 12 órakor tartandó tombolahúzáson a székhelyükön három Philips vasalót, két Tristar turmixgépet, két Candy mikrohullámú sütőt és egy Philips porszívót sorsolnak ki a júniusi akciókban részt vevők között. A begyűjtőhálózat partnereivel közösen hosszú távon is szeretnének hozzájárulni Marosvásárhely és Maros megye környezetének a megóvásához, ezért tájékoztató programokkal arra ösztönzik a lakosságot, hogy a használt elektromos háztartási berendezéseiket új, energiahatékony gépekre cseréljék. Ugyanakkor biztosítják az elektromos és elektronikai hulladék, valamint az akkumulátorok és elemek szakszerű kezelését és újrahasznosítását, illetve a természeti erőforrások racionális felhasználásának népszerűsítését. A Sistem Naţional de Colectare (SNC) gyűjtőnév alatt tevékenykedő cégcsoport integrált hulladékkezelési szolgáltatást nyújt elektromos és elektronikai berendezések – hűtőszekrények, fagyasztóládák, mosógépek és mosogatógépek, bojlerek, légkondicionáló berendezések, fénymásolók, nyomtatók, televíziók, képernyők, személyi számítógépek, laptopok, vonalas telefonok és telefonközpontok, porszívók, mikrohullámú sütők, hajszárítók, vasalók, mobiltelefonok, elektromos szerszámok, neoncsövek, energiatakarékos izzók stb. – mellett használt akkumulátorok és elemek begyűjtésében és kezelésében. Maros megyében jelenleg ez az egyetlen olyan cégcsoport, amely országszerte foglalkozik begyűjtéssel és csoportosítással, és amely a lakásból szállítja el ingyenesen a használt elektromos háztartási gépeket és berendezéseket. A polgármesteri hivatalokkal együttműködve bizonyos napokon gyűjtést is szerveznek. Vidéken általában pénteken és szombaton zajlanak a gyűjtési akciók, de ha igény van rá, a hét többi napján is megszervezik.