2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kerekes István fotóművész halmozza az elismeréseket, újabb és újabb díjakat szerez képeivel, rekordokat dönt. Legfrissebb sikerét New Yorkban jelentették be a napokban. Eszerint ő az idei év legjobb iPhone-fotósa a világon! Több mint 140 ország több ezer fotósa több tízezer fényképpel nevezett be az idei világversenyre, pályázta meg az iPhone Photography Award 2021-et. Tekintélyes világlapok – Washington Post, The Sun, Stern, Corriere della Sera, La Repubblica, Vanity Fair stb. – tették közzé a nyertesek névsorát (https://www.ippawards.com/) és azt, hogy a győztes fotó a Kerekes Istváné. A Transylvanian Sheperds – a Grand Prize Winner. Vagyis az Erdélyi juhászok című felvétel érdemelte ki a pályázat nagydíját. 

A képen előtérben egy-egy báránnyal a két juhász. Zord télben, keményre fagyott, feltört talajú pusztaságon néz a kamerába a két szereplő. A homályos, ködös, füstös háttérben a marosvásárhelyi vegyi kombinátot véljük felismerni. Kíváncsi voltam a felvétel keletkezéstörténetére, rákérdeztem tehát a Mosonmagyaróváron élő, de magát következetesen vásárhelyinek valló, gyakran hazalátogató Kerekes Istvánra. E-mailjében ezt írta: 

„Erről még nem beszéltem senkinek… Világéletemben kedveltem a kombinátot. Lehet, az egyetlen marosvásárhelyi lakos vagyok, aki ezt vallja! Kisgyerekkoromban, ha valahova elutaztam, pláne napokig, és vonattal, busszal, kiskocsival érkeztem haza valahonnan, már izgatottan vártam, hogy láthassam a kombinátot, mivel tudtam, ha meglátom, akkor már minden rendben: otthon vagyok!

Mivel a marosvásárhelyi lakásom erkélyéről évtizedek óta tökéletesen rálátok a kombinátra, így a csatolt fotót 2012. április 9-én készítettem. És ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy amikor netalán valami érdekesnek vélt füstfelhőt, felhőket, naplemente-kompozíciót látok, megörökítem. És azóta majdnem évente sikerült egy-egy nagyon érdekes egyedi képet fotóznom a tömbház erkélyéről a kombinátról.

1999-ben találkoztam a Radnai-havasokban egy esztenán (juhásztanya) három román juhásszal, akik – elmondásuk szerint – áprilistól októberig tartózkodtak ott fent, azon a fahatár feletti zord részen. Vendégszeretetük, gondolkodásmódjuk, viselkedésük, szerénységük, jóságuk, egyedi lelkiviláguk és nem utolsósorban az élet által barázdált arcuk nagyon megfogott. Ettől a pillanattól keresem társaságukat, és hallgatom történeteiket, fotózom őket vagy éppen a mindennapjaikat.

Az iPhone-nagydíjas fotómat idén fényképeztem. A kombinát határában sétálgattam, és ott találkoztam a juhászokkal.

Üdvözlettel, István

Ui.: Amikor a hónap elején berobbant a kombinát, épp a fogamat mostam. Azt hittem, az ablakok kitörnek, és itt a világvége… Olyan érzés volt, mintha földrengés lett volna.”

Gratulálunk! 

Kerekes István: Erdélyi juhászok