2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egészségügy decentralizációja nagyobb befektetéseket eredményez – véli Cseke Attila RMDSZ-es szenátor. A törvényhozó elmondta, 2010-ben a romániai kórházak 85 százalékát decentralizálták, így – míg az intézkedést megelőző évben alig 100 millió lej jutott a kórházak felújítására –, 2010-ben országos szinten közel 300 millió lejből újulhatott meg az egészségügyi intézmények infrastruktúrája. „Akkor tudunk megküzdeni a járvánnyal, akkor tudjuk elkerülni a Piatra Neamţ-i esethez hasonló tragédiákat, ha modern kórházat építünk” – mondta Cseke Attila nagyváradi sajtótájékoztatóján.

A volt egészségügyi miniszter hozzátette: a decentralizációt követően az önkormányzatok jelentősen növelték a befektetésekre szánt összegeket. 

„Az RMDSZ prioritásként kezeli és kezelte az elmúlt tíz évben a kórházak felújítását, a szövetség javaslatára minden évben sikerült elkülöníteni erőforrásokat  erre a célra az állami költségvetésből. Ez a politikum feladata. A szakmai kérdéseket az orvosokra kell bízni” – hangsúlyozta az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa.

Rámutatott: azok a kórházak fejlődtek látványosan az elmúlt években, ahol stabilitást nyújtott a vezetőség.

„A nagyváradi kórházat több mint kilenc éve, a margittai kórházat több mint tíz éve, a nagyszalontai kórházat 16 éve ugyanaz a menedzser vezeti, a folyamatos fejlődést biztosítják. Székelyföldön hasonló a helyzet, a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban és a székelyudvarhelyi kórházban a decentralizáció óta ugyanaz a vezető, a csíkszeredaiban pedig két mene-dzser volt az elmúlt egy évtizedben” – mutatott rá. 

Hozzátette, ezzel szemben a Piatra Neamţ-i kórház élére az egészségügyi miniszter nevezte ki mene-dzsernek a temetkezési vállalat vezetőjét, és az elmúlt egy évben nyolc menedzser vezette az intézményt. A sürgősségi állapot alatt három vezető váltotta egymást – hangsúlyozta Cseke Attila.

„A decentralizáció az egészségügy legnagyobb reformja volt az elmúlt tíz évben, amely jelentős eredményekkel jár ott, ahol megtalálták a megfelelő vezetőt, és hagyták dolgozni. Nem értünk egyet azzal, hogy a központosítás által lerombolják azt, amit az elmúlt évtizedben helyi szinten sikerült elérni” – mondta el.

Az RMDSZ-es szenátor szerint nem szerencsés egy ember kezébe helyezni az ország több mint 1700 kórházvezetői tisztségének betöltésével kapcsolatos döntést. A stabilitás, a fejlődés érdekében a bukaresti szaktárca helyett a helyi önkormányzatok kell rendelkezzenek erről – mondta –, hiszen az elmúlt évtizedben Romániának 12 kormánya és 13 egészségügyi minisztere volt. (Agerpres)