2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nehezen jött össze, de sikerrel zárult

Múlt héten zajlott a marosvásárhelyi Világló Egyesület által szervezett hangszeroktató tábor a nyárádszentlászlói Pásztortűz panzióban. Az eredmények a szervezőket is meglepték, de az amatőr füleket is.

A Világló Egyesület célja az élő népművészet mindennapjainkba való bevezetése, az egyéni és közösségi fejlődés elősegítése a népi kultúra által. Egy hangszeroktató tábor megszervezését többfajta igény is alátámasztotta, egyrészt a népi kultúra iránti érdeklődés és annak éltető ereje, másrészt az, hogy Maros megyében kevesebb táncházi népzenész, muzsikus van: a meglévőket erősíteni kell, továbbá újakat kell bevonni ebbe a mozgalomba. Ezért is kapta a tervezett tábor a Marosszéki ébredő tehetségek nevet. A szervezők hiszik, hogy a kultúrával nevelni lehet, ők pedig a népi kultúra mellett kötelezték el magukat, és a tábor szervezése révén a hagyományos népzenére fordítanak hangsúlyosabb figyelmet.

Négy csoportban foglalkoztak a népzenészek a gyerekekkel, fiatalokkal 

Fotó: Erdődi Nóra


A lényeg a jókedv

A résztvevők oktatását ismert székelyföldi népzenészek és hangszeroktatók vállalták: Kászoniné Fejős Gabriella, Román Hunor, Kelemen Molnár János, Kisfaludi Attila, Ségercz Ferenc a hegedű, a brácsa, a nagybőgő és a pásztorfurulya világába kalauzolták napokon át a táborozókat. A jelentkezők számára már előzőleg tartottak egy összerázó napot, akkor felmérték a tudás- és felfogási szintjüket, majd több csoportra osztva foglalkoztak a 7–16 év közötti gyerekekkel. A választott hangszer mellett mindannyiukkal ritmusgyakorlatokat is végeztek. A hangszeroktatás mellett egyéb tevékenységek is helyet kaptak a programban: hétfőn kis ütőhangszereket (ritmusbotot) készítettek a ritmusgyakorlatokhoz, kedden táncházat tartottak közös énekléssel, szerdán mesemondásra, míg csütörtökön tábortűzre és örömdobolásra került sor, majd a pénteki táborzáráskor az oktatók irányítása mellett a csapatok bemutatták a hét során elért fejlődésüket, végül közös muzsikálással fejezték be a napot. Az elsődleges szempont tehát nem az orrvérzésig tartó oktatás volt, hanem az, hogy a gyerekek jókedvvel dolgozzanak, tanuljanak, és kedvet kapjanak a zenéléshez, a hangszerjátékhoz – mondta el a Népújságnak Szentgyörgyi Andrea, az egyesület önkéntese, a szervezők egyike.

A táborban 34 gyerek vett részt, többségük marosvásárhelyi és környékbeli, de két Hargita megyei testvérpár is érkezett Nyárádszentlászlóra. A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap a Halmos Béla Program révén, továbbá a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza. A szervezők hangszert is biztosítottak azok számára, akiknek szükségük volt rá, a furulyákat pedig megtarthatták a gyerekek.


Kézbe veszik a hangszert

Az egyesületnek régi terve volt egy hangszeroktató tábor szervezése, de tavaly a járvány miatt meghiúsult, így az idei volt az első ilyen rendezvényük. Azonban már most azt tervezik, hogy jövőben folytatják, sőt, ha a járványhelyzet engedi, és oktatót is találnak hozzá, szeretnék októbertől beindítani Marosvásárhelyen a heti rendszeres hangszeroktatást.

A tábor visszhangja, visszajelzései pozitívak. Nagy öröm volt, főként az oktatók számára, hogy egyik délután pihenőidőben a gyerekek önként összegyűltek, és közös muzsikálásba kezdtek. Az egyik szülő a negyedik napon megkérdezte a panzió tulajdonosát, hogy mennyire bírják „ezt a cincogást”, mire az így felelt: „hétfőn cincogás volt, de ma már muzsika”. Ugyancsak egyik anyuka mesélte el, hogy gyerekei korábban semmi áron nem akarták kezükbe venni a hegedűt, de amióta hazatértek a táborból, unszolás nélkül előveszik, naponta gyakorolnak. Ezek a visszajelzések rendkívüli elégtételt nyújtanak a szervezőknek, és megerősítik őket abban, hogy az elkezdett munkát érdemes tovább folytatni, mindenki hasznára és örömére.

Mindenki számára nagy elégtétel az első hangszeroktató tábor

Fotó: Erdődi Nóra