2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti líceum fizikatanárnője Szász Ágotát pedagógusi munkájáért a Kiváló tehetséggondozó kategóriában Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjjal tüntették ki. Az elismerést a tanárnő a napokban vette át Budapesten Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkártól a Budapest Music Centerben megrendezett gálán.

Az idén a díjat 57 olyan személynek adták át, akik a diákok tehetséggondozása terén kiemelkedő tevékenységet folytattak. Az elismerésre azok a szakemberek javasolhatók, akik legalább öt tanévre, nevelési évre visszamenőleg kiváló, eredményekben jól mérhető tehetséggondozó munkát végeztek a tanítványaik körében, akik nemzetközi vagy országos tantárgyversenyeken kimagaslóan teljesítettek. 

Szász Ágota egyetemi tanulmányait követően került 1990-ben a Bolyaiba, ahol középiskolásokat tanít. A tanterv szerinti tudásátadás mellett tanítványait a problémamegoldásra ösztönzi, a fizika keretében tanított számos jelenség megértése mellett a logikus gondolkodás fejlődését serkenti mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati munka során. Szász Ágota vezeti az Appendix tudományos diákkört, amely a fizika, csillagászat, környezetvédelem és interdiszciplináris témakörökben ért el kiváló eredményeket. Elindította az 1997-ől működő Nagy Fizika Hű-Hó-t, ami a fizikatudomány érdekességét, fontosságát hangsúlyozta egy fizikaverseny keretében, 2005-ben pedig kezdeményezte a Mindentudás Iskoláját, amely lehetőséget teremt arra, hogy a kutatómunka iránt érdeklődő diákok bemutatkozzanak. Ezenkívül számos tanulót készített fel tantárgyversenyekre, vetélkedőkre, amelyekről azok kiváló eredményekkel tértek haza.