2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Megyei Mezőgazdasági Kamara szakembereinek egyik alaptevékenysége a bemutatóparcellák létrehozása a kultúrnövény-termesztésben a megye különböző övezeteiben.


A Megyei Mezőgazdasági Kamara szakembereinek egyik alaptevékenysége a bemutatóparcellák létrehozása a kultúrnövény-termesztésben a megye különböző övezeteiben. A bemutatóparcellák a legalkalmasabbak és leghatékonyabbak a különböző növényfajták, hibridek és a termesztési technológiák bemutatására, a növények termesztése közbeni viselkedésének tanulmányozására az adott éghajlati és talajviszonyok közepette.

A kísérleti parcellák létesítésének másik célja a helyi viszonyoknak legmegfelelőbb, nagy hozamú fajták kiválasztása. Ezeken a parcellákon a termesztők a gyakorlatban tapasztalhatják meg, milyen hatással van a hozamra a minősített vetőmag, az előkészített magágy, az illető növénynek megfelelő termesztési technológia alkalmazása. A bemutatóparcellákon zajlik a mezőgazdasági tudományos kísérletek eredményeinek ismertetése és alkalmazása a kamara szakembereinek segítségével, akik parcellalátogatást szerveznek a növények fejlődésének különböző szakaszaiban, a vetéstől a betakarításig, továbbá szimpóziumokat, kerekasztal-beszélgetéseket, tapasztalatcseréket, szakmai találkozókat, kiállításokat rendeznek a gazdálkodók számára.

Az előző évekhez hasonlóan a Mezőgazdasági Kamara együttműködik a különböző mezőgazdasági kutatóállomásokkal, vetőmag- és növényvédő szerek előállítóival: a Tordai vetőmagtermesztő és kísérleti állomással, a Pioneer, a Limagrain, a Saaten Union, a Syngenta, a RodBun cégekkel és természetesen a termesztőkkel, főleg azokkal, akiknek a területein kialakítják a bemutatóparcellákat. Ebben egyre több termesztő érdekelt. Közöttük van az abosfalvi Oltean Ioan gazda. A termőterületéből 1,03 hektárt engedett át szőlő-bemutató parcella létesítésére, ahol olaszrizling és királyleányka fajtákat termeszt. Itt követték a termés érési szakaszában a gyomirtó és gombaölő szerek hatékonyságát. Oltean Ioan egyébként szőlőtermesztő-tanfolyamot végzett. A 141-es – a félig önfenntartó gazdaságok támogatása – kiírás keretében nyújtott be pályázatot támogatásra. Várja az elbírálást. Különben Oltean Ioan vegyipari technikusként dolgozik az Azomureş kombinátban, délutántól estig a gazdaságban folytatja a munkát. Gabonát is termeszt. Ileana Guşatu, a Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatója (fotó) és Zavilla Victoria, a kamara mérnöke a bemutatóparcellát szüretkor látogatták meg, a szőlő cukortartalmának meghatározására. A két szakember elégedett volt a hozammal.

A gazda is kifejezte örömét, hiszen a termőterületeiről származó gabonával és szőlővel kiegészíti a család jövedelmét. – A parcella nemcsak tapasztalatot biztosított számomra, hanem mellékjövedelmet is – mondotta az abosfalvi gazdálkodó.