2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott Azerbajdzsánban aratott 3-1-es sikerével csoportja élére ugrott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, miután az E jelű kvintett másik mérkőzésén Horvátország 2-1-re nyert Wales ellen.

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a múlt kedden elhunyt svéd Lennart Johanssonról, aki 1990 és 2007 között volt az európai szövetség (UEFA) elnöke. 

Mindkét együttes játékosai nagy lendülettel vetették magukat a küzdelembe, amelyet az első percekben inkább a kemény belépők, az adok-kapok jellemzett. Magyar szempontból a jég a 18. percben tört meg, Orbán gólja pedig rákényszerítette a házigazdákat, hogy nyíltabb futballt játsszanak. Az azeriek ezt meg is tették, így több lehetőség és nagyobb terület nyílt a magyaroknak az ellentámadásokra, amelyek egyikéből Dzsudzsák lőhetett tisztán kapura, de Agajev védeni tudott. A félidő hajrájában némi zavart tudtak okozni az azeriek a magyar tizenhatosnál, gólt azonban nem szereztek.

Szünet után az első veszélyes támadást a magyarok vezették, Kleinheisler a befejezésnél fél méterrel a hazai kapu jobb oldala mellé lőtt 17 méterről. A magyarok a kapujához szegezték az ellenfelet, egymás után végezték el a szögleteket, s az egyik sarokrúgás után Orbán duplázni tudott.

Ezután valamelyest megélénkült az azeriek játéka, s hamarosan szépíteniük is sikerült, de mindössze egy percig örülhettek, mert az újonc Holman Dávid góllal mutatkozott be a válogatottban. A hajrában a legnagyobb izgalmat az okozta, hogy Marco Rossit a holland játékvezető a 87. percben felküldte a lelátóra, gól azonban már nem született, a magyarok pedig megérdemelten vitték el a három pontot a bakui Bakcell Arénából.

A magyarok hatodszor találkoztak az azeriekkel, mérlegük pedig hibátlan maradt a mostani sikerrel. Egy rossz sorozatot is lezártak, ugyanis legutóbb majdnem három éve, 2016 októberében győztek idegenben. A lettországi sikert követően két döntetlen mellett hatszor kikapott a nemzeti együttes vendégként.

A magyar válogatott kedden 21.45 órától (TV: M4 Sport) Wales csapatát látja vendégül.

Willi Orbán (j4) gólt szerez az Azerbajdzsán – Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Jegyzőkönyv

Labdarúgó-Eb-selejtező, E csoport, 3. játéknap: Azerbajdzsán – Magyarország 1-3 (0-1)

Baku, 8000 néző, vezette: Kevin Blom (holland).

Gólszerzők: Madatov (70.), illetve Orbán (18., 53.), Holman (71.).

Sárga lap: Hüszejnov (38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.).

Azerbajdzsán: Szalahat Agajev – Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk – Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (86. Rüfat Dadasov) – Mahir Madatov (74. Araz Abdullajev), Renat Dadasov (59. Agabala Ramazanov), Ramil Sejdajev.

Magyarország: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Kleinheisler László (72. Pátkai Máté) – Dzsudzsák Balázs (86. Németh Krisztián), Szoboszlai Dominik (58. Holman Dávid), Nagy Dominik – Szalai Ádám.