2024. august 18., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Ünnepre várva Disznajón 

A falun felnövő nemzedék mindig érzékenyebb volt a vallásos hagyományok megélésére. Az adventi várakozást különössé varázsolja a teljes életnagyságú betlehemi istálló, jászol, mely a falu közepén, a régi iskola bejárati filagóriájában kapott helyet. Mindannyiunknak életre szóló élményt jelent ez a nagyszerű, ünnepváró alkotás.

Az RMDSZ disznajói nőszervezete lelkes tagjainak régóta dédelgetett álma a betlehemes megalkotása, létrehozása. Az ilyen álmoknak már számos „nyoma” van Disznajón: a falumúzeum, a Csősz Ferenc-emlékszoba, adventi gyertyagyújtással egybekötött karácsonyi vásárok, a Mosolygó karácsony és a Tavaszi zsongás. Tehát a lelkes nőszervezetis hölgyek nem maradtak az álmodozás szintjén, hanem a tettek mezejére léptek. Gyors ötletbörze után beindult a szervezés, a feladatok leosztása, az anyagok begyűjtése – itt köszönjük Réti Piroska néninek az adományát –, és a kivitelezés. Ügyes varrónőnknek köszönhetően gyorsan kezdtek testet ölteni a betlehemes figurái: Mária, amint simogatón hajol a bölcső fölé, József, aki oltalmazón fogja Mária vállát. A három király fejfedője okozott némi fejtörést, de hála az internetnek, a turbánkötés technikájába is beavatottak lettek az „alkotók”. Csősz Irma óvó néni megcsillogtatta rajztehetségét, igazán eredetire sikerült a figurák arca. 

Az elkészült betlehemes kiállításának helyszíne az egyháznak visszaadott iskola fedett bejárata, a falu központjában. Vita István alpolgármesternek köszönhetően éjszakára kivilágítást kap a betlehemes, így éjszaka is élvezhető látvány lesz egész december végéig. A Szent Család szállása, azon túl, hogy remélhetőleg érdekes színfoltja lesz majd Disznajónak, helyet adhat majd kántálásnak, ami hagyomány volt nálunk a nem is olyan távoli múltban. 


Érdemes név szerint megemlíteni a maroknyi lelkes nőszervezetis csapat tagjait, akik időt, fáradságot nem sajnálva a közösségért munkálkodnak: Nagy Enikő, Vita Melinda, Barabás Piroska, Sipos Edit, Bálint Rozália, Kulcsár Hajnal, Dali Enikő, Dali Márta, Vita Piroska. Csősz Irma óvó néni arcképfestéssel, Bartha Laci bácsi a figurák talapzatának kifaragásával segítette munkánkat. Reméljük, hogy Disznajó faluközössége olyan örömmel fogadja majd a Szent Családot, mint amilyen szeretettel készítettük: helye lesz nem csak a falu központjában, hanem a szívükben is. 

Így várjuk mi az egyik legszentebb ünnepet, a karácsonyt! 

Áldott adventet és igazi, meghitt ünnepet kívánunk mindenkinek. 

Vita Piroska disznajói tanítónő

Csősz Irma nyugdíjas óvónő 


Életmorzsák – könyvbemutató 

November 21-én a Deus Providebit Tanulmányi Házban bemutatták György Emőke második könyvét. Verseskötetének címe: Életmorzsák – találóan, hiszen a szerző szerint minden megérinti, így hát tapasztalatait igyekszik versek formájában rögzíteni. György Emőke Lövétén élő hátrányos helyzetű fiatal. A fizikai korlátok erősítik szellemiekben, lélekben, és ezek a gondolatok kerültek papírra. 

Első kötete Lélekmorzsák címmel 2013-ban jelent meg a HIFA-Ro Kiadó gondozásában. Ez a második kötet gazdagabb, érettebb, gondolatébresztőbb. A szerző szerint az emberek tévesen gyakran asszociálják a fizikai korlátokat a szellemi fogyatékkal. A kötetben megjelent versek viszont igazolják azt, hogy miként lehet érzékenyen visszaadni a táj szépségeit, a körülöt-tünk levő kultúra jellegzetességeit, a népszokásokat. A versírás Emőkének lélekterápia. A kötet szerzője így vall erről: „Az íráshoz ihletre van szükségem. Azért, hogy ingerek érjenek, ki kell lépjek a »kapun«. Nem csak a házunkén, hanem a komfortzónámon is. Oda kell menjek, ahol öröm és bánat egyaránt ér. Érzéseket, amelyeket kincsként fogadok, élek át, hiszen ezekből lesznek az igazi életmorzsák, melyek táplálékul szolgálnak.” 


A könyvbemutatón Simon Judit, a HIFA-ROMÁNIA elnöke a kötet szerkesztőjeként elmondta: a HIFA-Ro Kiadó azért jött létre, hogy a fogyatékkal élők alkotásait kiadja, és ezzel lehetőséget teremtsen nekik arra, hogy tehetségüket gondozza, nyilvánosságra hozza. A szerkesztő György Emőkével 2011-ben találkozott először. A 2012-ben a kiadó  Hifa-Ro Info folyóiratában interjút közöltek vele, ekkor árulta el, hogy verset ír. Egy év múlva megjelent az első közös munka gyümölcse, a Lélekmorzsák című kötet. Szerencsére volt, amiből válogatni, így ma már örömmel és büszkén tarthatjuk a kezünkben kötetét. „Bízom abban, hogy ezekkel az apró lépésekkel sikerül megértetnünk a társadalommal, hogy a fogyatékkal élők képesek a beilleszkedésre és elfogadásra, sőt az értékteremtésre is. Egyesületünk a kultúra fegyverével harcol mindezért. A kötet is ennek egyik eszköze” – mondta Simon Judit. 

A könyvet Fehér Árpád székelyudvarhelyi fogyatékkal élő illusztrálta. Gazdag színvilágú, tematikájú képei  kiváló alapot nyújtanak a verseskötet befogadására, igazi összhangot teremtve a rímekkel. 

A Lélekmorzsákat a HIFA-Románia Egyesület Enescu utca 2. szám alatti irodájában lehet megvásárolni hétköznaponként 9 és 17 óra között. Ugyanitt kapható a kiadó gondozásában megjelent kilenc kötet, a fogyatékkal élőkről szóló kiadványok, illetve gondozásukról szóló szakkönyv is. Ezek megvásárlásával az egyesület munkáját lehet segíteni. Az egyesület további hasonló kiadványok megjelenésének támogatása mellett, főfoglalkozásként a fogyatékkal élők és krónikus betegek számára biztosítja a szakszolgáltatást. 

Csata Éva


Kárpát-medence Gyöngyei folklórtalálkozó Marosludason

Szombaton, november 16-án délután csaknem háromszáz népviseletbe öltözött táncos színes kavalkádja árasztotta el a művelődési ház előtti teret. Elöl a húszéves Hajdina, mögöttük a Pohánka és Tatárka néptánccsoportok. Őket követték a helyi Ardealul néptánccsoport, a vajdasági testvértelepülés, a Ludas Füzérfonó Népdalkör énekesei, a százhalombattai Ifjúforrás néptáncegyüttes, a Hidas Néptáncegyesület, a madéfalvi Mereklye néptáncegyüttes, a széki Szalmakalap hagyományőrző néptáncegyüttes, a marosvásárhelyi Napsugár néptáncegyüttes, a madarasi Árvalányhaj néptánccsoport, a csombordi Pipacs néptánccsoport, illetve a medgyesi Gyöngyvirág néptánccsoport. A parádét a mezőbándi Csipkebogyó néptáncegyüttes zárta. Magyar énekszótól volt hangos a tér. A városháza előtt Tóth Sándor főszervező fogadta, köszöntötte a csoportot. 

Ambrus Vilmos főesperes áldását adta e jubileumi eseményre. Kis István polgármester-helyettes az összetartozásban rejlő erőt és a széthúzás veszélyeit emelte ki.

Ezt követően a Szalmakalap táncosai léptek a színpadra, és a csoportvezetőkkel együtt a Donát zenekar kíséretében elénekelték a széki születésnapi köszöntőt, ezzel üdvözölték a hajdinásokat. 

A köszöntőt a Hajdina és „hajtásai” táncprodukcióval hálálta meg, ezután a Tatárka és a Pohánka tánccsoportok új táncai, majd valamennyi tánccsoport fellépése következett.

A jól megérdemelt vacsorát a táncosok és kísérőik a La Bologa vendéglőben fogyaszthatták el. Ugyanitt folytatódott a mulatság és a táncház. 

Másnap, vasárnap délelőtt 11 órakor hálaadó szentmisére gyűltek össze kicsik és nagyok Andrássytelepen, a Boldog Gizella-templomban. A szentmise után az 5. Bukovinai Székely Folklórtalálkozó keretében a jelenlévők megkoszorúzták ifj. gróf Andrássy Gyula mellszobrát. 

Együtt ünnepelt az andrássytelepi római katolikus és református közösség, illetve Marosludas vonzáskörzetének magyarsága. 

Az ünnepség lejártával a vendég táncosok, énekesek és a hajdinások elköszöntek egymástól abban a tudatban, hogy folytatják a baráti, rokoni egymásra találás szálainak bővítését.

Szövérffy Emese


Egy sikeres Erasmus+VET projekt az Elektromaros Technológiai Líceumban

Erasmus+… a siker titka

Alexandra Siru pszihológus egy interjúban a következőket mondta: „Ha eléggé értékeled magad, könnyebben eléred céljaidat, mert az önbizalom segít túllépni a nehézségeken, és a megfelelő útra terel.”

Mi, az Elektromaros Technológiai Líceum pályázati csapata öszszefogtunk, hogy megvalósítsuk a Sikeres szállodaipari technikus a munka mezején (2018-1-RO01-KA102-048120) című projektet, amely a 2018-2019-es tanévben zajlott. A pályázatot uniós alapokból finanszírozták 137.301 euró értékben. Ez iskolánk első Erasmus+KA1 VET projektje, amelynek keretében diákjaink szakképzésen vettek részt, és fejlesztették készségeiket a szállodaipar területén.


A csapat: Fodor Edit tanárnő – projektmenedzser, Selyem Zoltán igazgatóhelyetes – megfigyelő, Frâncu Monica tanárnő – szakmai felelős, Osváth Ildikó tanárnő – információterjesztő és Friciu Adriana közgazdász – pénzügyi felelős.

A fő célkitűzés a szállodaipari technikus szakon tanuló XI.-es diákok gyakorlati készségeinek a fejlesztése volt, ami partnereink támogatásával volt lehetséges. Partnereink: a római Istituto Tecnico Per il Turismo Livia Bottardi, a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája és a ciprusi St. George Hotel & Golf Resort.

A projekt idején a diákok három szakmai képzést biztosító kiszálláson vettek részt: Olaszországban 16-an – április 15. és május 3. között –, Magyarországon 17-en – június 3. és június 21. között – és Cipruson 17 diák – július 1. és július 19. között.

2019. október 29-én iskolánkban megtartottuk az Erasmus projekt zárókonferenciáját, amelyen részt vettek: Illés Ildikó tanfel- ügyelő-helyettes, a tanfelügyelőség képviselői, iskolánk tanári kara, a projektben részt vevő diákok és más meghívottak. Ez a konferencia A gyakorlati kézségek európai hete eseménysorozat része, melynek célja az Erasmus projektek előnyeinek ismertetése. Az eseményen bemutatásra kerültek a projekt célkitűzései, a mobilitások és az elért eredmények. Ugyanakkor más iskolák Erasmus projektjeibe is betekintést kaptunk: ARTS+ (2018-1-RO01-KA102-048104) és Building Bridges between Education and Employment (2017-1-RO01-KA102-036860), melyek útmutatók lehetnek számunkra. 

Zárógondolatként: ha hiszünk az értékeinkben, céljainkat is könnyebben érhetjük el.

Fodor Edit tanárnő

Osváth Ildikó tanárő

 Selyem Zoltán igazgatóhelyettes

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató