2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lap értesülése szerint az információgyűjtés Abbotábádban olyannyira alapos és kiterjedt volt, hogy a kongresszus, a CIA kérésére, több tízmillió dollárt különített el a finanszírozására.

Oszama bin Laden azt tervezte, hogy merényletet intéz az amerikai vasút ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselők a lelőtt terroristavezér pakisztáni rejtekhelyén talált bizonyítékokra hivatkozva.

A források szerint az al-Kaida 2010 februárjában vette fontolóra, hogy az évfordulón vasúti célpontot támad meg az Egyesült Államokban. Matthew Chandler, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője – feltehetően okulva a bin Laden likvidálásával kapcsolatos hivatalos beszámolók gyors változásából – kijelentette, hogy a merénylettervre vonatkozó információ „az elsődleges jelentéseken alapul, amelyek gyakran lehetnek félrevezetők és pontatlanok, s változás tárgyát képezhetik”.

Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei egy közeli házból tartották szemmel, s hónapokon keresztül gyűjtötték az al-Kaida-vezér elleni kommandós akció sikeres végrehajtásához szükséges információkat – jelentette pénteken a The Washington Post című napilap amerikai tisztségviselőket idézve.

Az újság beszámolt arról, hogy a CIA munkatársai tavaly augusztus óta Abbotábádban egy bérelt házból tükrözött üvegek mögül figyelték Bin Laden fallal övezett villáját, látogatóit és a környékbeli lakókat. A hírszerzők teleobjektíves fényképezőgépeket és éjjellátó-készülékeket használtak, valamint érzékeny lehallgatókészülékekkel próbálták a házban folyó, illetve a telefonos beszélgetéseket elcsípni. Az ügynökök az esetleges menekülőalagutak felderítésére radaros műholdat használtak.

A lap értesülése szerint az információgyűjtés Abbotábádban olyannyira alapos és kiterjedt volt, hogy a kongresszus, a CIA kérésére, több tízmillió dollárt különített el a finanszírozására.