2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló 4.1.1-es kiírás szerint, amelyet az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma uniós alapokból finanszíroz, a vállalkozások kétféle támogatásban részesülhetnek, összesen 418.83 millió euró értékben.

Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy segíteni szándékoznak a cégeket a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági válság okozta nehéz helyzetben, mert csak így menthetők meg a munkahelyek, és így hozhatók létre újak. A támogatás a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, a gépjárművek és motorkerékpárok javítása, a szállítás és raktározás, az oktatás, az egészségügy és a vendéglátóipar terén tevékenykedő cégeknek szól. A pályázatok augusztus 23-ától nyújthatók be. 

A 4.1.1-es kiírás két kategóriája:

1. De minimis támogatás összesen 59,69 millió euró értékben

A meglévő termelőkapacitáshoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére minimum 50.000 és maximum 200.000 euró értékben pályázhatnak, a támogatás nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatás esetében szükséges az önrész: középvállalkozások esetében 15%, kisvállalkozásoknál 10%, valamint mikrovállalkozásoknál 5% értékben.

2. Állami támogatás összesen 358,14 millió euró értékben

A felújításhoz szükséges beruházások esetében az elnyerhető támogatás értéke minimum 50.000, maximum 500.000 euró, de nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. Az önrész pedig 35%–75% közötti, régiótól függően.

A pályázók az IMM Recover platformon tudnak regisztrálni, a benyújtási határidő augusztus 29.