2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyarország nemzeti ünnepe előtt tiszteleg az operafesztivál egyik előadása

Augusztus 20-a és 22-e között ismét Marosvásárhely látja vendégül az immár negyedik alkalommal sorra kerülő Virginia Zeani Operafesztivált, amelynek nyitókoncertjén W. A. Mozart Koronázási mise című alkotása csendül fel, brassói és kolozsvári zenészek részvételével. Az országos dalszínházi események sorában az első három fontos esemény egyikeként számontartott rendezvényen Virginia Zeani szoprán, az „Assoluta díva” előtt tisztelegnek a szervezők. A fesztivál felvállalta a rendkívüli teljesítmények népszerűsítését, és a világ kultúrával foglalkozó személyiségei közötti párbeszéd elismert platformjává vált. Az idei rendkívüli, multikulturális kiadás a folytonosságot biztosítja a korlátozások időszakában, ebben az évben is az európai értékeket és Marosvásárhely sokszínűségét ünnepli. 

– Privilégium, hogy a remény üzenetét tolmácsolhatjuk, felelevenítve az opera aranykorának csillogását és legendás képességű kiválóságait. Úgyszintén öröm számunkra, hogy folytathatjuk a kiválóság nagykövetének küldetését, és törekedhetünk a magas szintű teljesítményre. A fesztivál hű marad eredeti elgondolásához, miszerint példaképeket és hivatkozási pontnak tekintendő művészi teljesítményt népszerűsít. Meghívjuk önöket a zene, az öröm és a remény ünnepére. Elképzeltünk egy varázslatos utat, amelyre meghívunk minden érzékeny és fiatalos lelkületű személyt, aki örülni szeretne a lélek belseje felé vezető csodálatos útnak. Messzire megyünk, egyre messzebb. Amíg el nem érünk egy olyan helyre, ahol mind egyek leszünk – írja az eseményről Kolcsár Péter, az operafesztivál művészeti igazgatója. 

A Virginia Zeani Operafesztivál sorrendben első előadását Magyarország nemzeti ünnepének ajánlja – a koncertre a marosvásárhelyi Vártemplomban kerül sor augusztus 20-án 19.30 órai kezdettel. A rendkívüli orgonahangversenyt Mozart Miséje követi Traian Ichim vezényletével, akit a 2015-ös Operagálán a legjobb román karmesternek nyilvánítottak. Művészet- és kultúratudomány szakterületen szerzett doktori címet a Moldovai Köztársaság Tudományos Akadémiája keretében működő Kulturális Patrimónium Intézetében. A karmester egyetemi adjunktus a brassói Transilvania Egyetem Zeneművészeti Karán. Garai Zsolt orgonaművész mellett a brassói és a kolozsvári operaházak művészeit hallhatja a zenekedvelő közönség. 

A Szerelmi bájital, Gaetano Donizetti elbűvölő műve, amely egyszerre érzelmes és komikus, mindig a kor hangján szól az érzelmek tisztaságáról és a számtalan próbatétel közepette megtett szövevényes útról, kezdve a féltékenységtől és a naivitástól a varázslatig, az illúziókig, az anyagi jólétig és büszkeségig. A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében megtartandó előadás vendégművésze Ștefan von Korch tenor, aki fellépett a zürichi, a berni, a frankfurti, a pozsonyi és a bécsi operaházban is. Partnere a Budapesten, Londonban, Berlinben és Torontóban is nagy sikereket elért szoprán, Kolcsár Katalin. A 19 órakor kezdődő előadás lesz a fesztivál záróeseménye augusztus 22-én.

– A Brassói Opera nagy örömmel jön Marosvásárhelyre. Virginia Zeani asszony ahhoz a művészgenerációhoz tartozik, amely együttműködött intézményünkkel. Működésének 65 éve alatt a Brassói Opera sorsa összefonódott a jelentős művészegyéniségek sorsával, legyenek azok olyan énekes szólisták, balett-táncosok, karmesterek, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, továbbá koreográfusok, akik a világban mindenhol nagy sikert arattak. Virginia Zeani értékes ajándék, akit Románia adott a nemzetközi kulturális örökségnek, és privilégium számunkra, hogy továbbítsuk üzenetét, emlékeztetve az embereket a szépségre és az értékekre – írja Mihai Irimia, a Brassói Opera művészeti igazgatója.

A fesztiválszervező csapat a 2022-es rendezvény énekversenyét készíti elő L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition címmel. Virginia Zeani elnyerte az egész világ szeretetét és csodálatát, a hazai szellemiség és kultúra nagykövetévé vált a világban. A nevét viselő esemény fontos találkozási pont lett a világ operaszínpadi elitje – művészek, castingügynökök, a nagy európai dalszínházak igazgatói – számára. Az énekverseny évről évre nemzetközi szintű jelentős kibontakozási lehetőséget biztosított a legtehetségesebb és legfelkészültebb fiatal énekesek számára a világban, a kiváló zsűrit a legnevesebb operaházak elismert szakmai kiválóságai alkották, kezdve a Covent Garden munkatársaitól a Párizsi Nemzeti Operaház vezető tisztségviselőiig. – Az idei kiadás rendkívüli, a folytonosságra alapoz, amely megerősíti azokat az értékeket, amelyek az oktatás és a kultúra legmagasabb szintű szabványainak hajtóerejét igazolták. Országos és regionális szinten fontos kiindulási ponttá váltunk a kulturális események terén, és felvállaljuk az ezen státusszal járó felelősséget. Figyelembe véve a verseny specifikumát, a nagyon szigorú felkészülést és a gyakran bekövetkező, előre nem látható jelleget, a L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition énekversenyt idén nem szervezzük meg. A következő eseményig az időt okosan használjuk ki, hogy a jövő évi megmérettetést minél nagyobb kreativitással szervezzük meg – írja továbbá Kolcsár Péter.

Marian Jurgiu, az operafesztivál igazgatója szerint a rendkívüli komolyzenei projekt biztosítja a kultúrák felé való nyitást és a nemzetközi jelleget. – Ennek a fesztiválnak a megszervezése párbeszédet jelent a partnerekkel és a világ elsőrangú szakembereivel, kommunikációs modell a hatóságok és a magánszféra között, amelyek egyaránt érdekeltek a közösségek és a városok hosszú távú stratégiáinak kidolgozásában. Ez az együttműködés, amely egy szenvedéllyel munkálkodó csapat lelkesedése folytán folyamatosan aktív jelleggel bír, jelentős eredményeket ért el. Három év után, amikor sikerült a nemzetközi operaházak elitjét Erdélyben egyesíteni, a jelenlegi kontextus mérlegelésre késztet, amit majd a fejlődés új szakaszának perspektívájából hasznosítunk. 

Virginia Zeani akkor volt az olaszországi operaházakban a L’Assoluta, amikor Maria Callas volt a La Divina és Renata Tebaldi az angyal (L‘Angelo). Az operafesztivál tisztelgés Virginia Zeani előtt. A fesztivál olyan értékekről szól, amelyek egy fiatal lány sorsát alakították, aki 13 évesen elindult egy erdélyi faluból, majd a világ nagy operaházainak imádott dívájává vált. Harminc éven át ő volt a legnagyobb nemzetközi operaházakban a „prima donna assoluta”, és ugyanennyi időn át az amerikai egyesült államokbeli Indiana Állam Egyetemének érdemes zenei professzora. Virginia Zeani a világ kulturális életének fontos hivatkozási pontja, az ország egyik legerősebb nemzeti jelképe.

A fesztivál eddigi három kiadása során a szakma elsőrangú képviselői jöttek el Marosvásárhelyre: Nelly Miricioiu szoprán, a Covent Garden, a New York-i Metropolitan Opera és a Milánói Scala csillaga, a fesztivál egyik legfontosabb nagykövete. A rendezvény eddigi kiadásai során a szervezők mindig számíthattak Nagy Zoltán bariton tanácsaira, aki nemzetközi karrierjét a Bécsi Operaházban kezdte, majd a világ számtalan színpadán aratott sikert, beleértve a kínai Shaanxi Grand Opera House-t, a Nürnbergi Állami Színházat, továbbá Dublin, Palermo vagy Cremona operaházait. A szervezők együttműködnek továbbá Soós Emesével, a Budapesti Operaház művészeti főtitkárával, akinek szakmaiságát nemzetközi elismerés övezi a kulturális menedzsmentre vonatkozó kiváló elgondolásai okán. A fesztivál legértékesebb és legcsillogóbb hírnöke azonban Virginia Zeani asszony, akinek lelkülete és szerénysége továbbra is elbűvöli a fiatal művészeket és a közönséget. A 95 éves Virginia Zeani jelenleg Florida államban él, az Amerikai Egyesült Államokban. – Örülök, hogy a fesztivál minden évben szép és lelkes közönséget vonz, amely folyamatosan vágyik az álmodozásra és az értékre. Köszönöm önöknek, és megtiszteltetés számomra, hogy évről évre mellettem állnak. Gondolatban én is ott vagyok önökkel a zenében, a barátságban és szeretetben – üzente Virginia Zeani 2019-ben.

A Virginia Zeani Operafesztivál szervezője a Together on Top Egyesület, partnere többek között a Román Közszolgálati Televízió (TVR), a Sabion, a Hai în Sat Egyesület, Maros Megye Prefektusi Hivatala, a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. A szemle vezérigazgatója Marian Jurgiu, művészeti igazgatója Kolcsár Péter, castingigazgatója Nagy Zoltán. A kommunikációért Evantia Barca felel, az esemény ceremóniamestere Dana és Liviu Pancu.

 Virginia Zeani 

Fotó: A fesztivál archívuma