2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Textíliatípusok

Ezúttal beszéljük az elegáns szatén, selyem és sharkskin (műselyemfajta) mellett a rugalmas, elasztikus scubáról, a közkedvelt kosztüm- és öltönyanyagról, a seersuckerről (hullámkreppről), a sergeről, melynek bélésanyag-változata is van, és a puha tapintású sherpáról.

A seersucker, azaz a hullámkrepp népszerű, sokak által viselt nyári anyag. Eredeti perzsa neve a shir o shakkar, szó szerint „tej és cukor”. A shakkar szó visszavezethető egy szanszkrit kifejezésre, kavicsos, ami megmutatja, hogy a cukor hogyan néz ki, miután kivonták a cukornádból. Azt is jelzi, hogy a „tej és cukor” miért alkalmas metafora a csíkos textíliák megnevezésére. A csíkok mind szerkezetben, mind színben váltakoznak: a sötétebb, durvább csíkok megfelelnek a cukornak, és a könnyebb, lágyabb csíkok a tejnek. Amikor a kelet-indiai vállalat elkezdte ezt a szövetet exportálni, mint sok más keleti anyagot, például a madraszt, elnevezése Nagy-Britanniában elangolosodott. Az indiai seersuckert hamarosan az amerikai gyarmatok adják-veszik, és a déli virágzó gyapotszövetség végül lehetővé tette a szövet helyi előállítását. 

A seersucker öltönyt 1909-ben hozta létre a New Orleans-i Joseph Haspel szabó, aki olcsó, de hűvös textíliát keresett az üzletemberek számára. Megértette, hogy a szövetben lévő rétegek, amelyeket a fonal feszültségének köszönhetően rendszeresen szabadítanak fel a szövés során, úgy viselkednek, mint a kis lábak, amelyek a szövetet a viselő bőrén tartják, és lehetővé teszik, hogy a levegő a szövet körül és alatt mozogjon. 

A hullámkrepp készülhet pamutból, selyemből, nejlonból vagy poliészterből. A felhasznált szál szerint mossuk, a kezelési utasítás figyelembevételével. Sohase vasaljuk, mert a vasalás a szövet felszínét elroncsolja, mosás után nedvesen akasszuk ki száradni.


A szatén (francia atlasz) egy sajátos kötésnek köszönhetően, amelyet atlaszkötésnek hívunk, nyeri el egyedi fényességét, a sima felületet és selymes esését. Selyemből, pamutból, poliészterből, nejlonból vagy acetátból készül. A szaténből varrt könnyebb darabokat az alapanyag szerint mossuk, figyelembe véve a kezelési utasítást. A szaténból készült nehéz bútorszövetet vegyileg tisztíttassuk. A még kissé nedves szatént a bal oldalán forró vasalóval vasaljuk. Az acetátból készült szatént langyos vasalóval vasaljuk a fonákján, amíg az anyag nedves. Nem szabad vízzel permetezni, mert foltos marad. A százszázalékban PE (poliészter) szaténnek létezik sima és elasztikus verziója is, és ezek többféle vastagságúak. Fényes, selymes a felülete. A legolcsóbb és legvékonyabb típusa a dekorszatén vagy karneválszatén, amit dekorációs célokra használnak. Az ennél vastagabb változatból ágyneműhuzatokat, ruházati cikkeket készítenek. Az elasztikus szatén pedig kényelmes viselet, mert kissé nyúlik. Ha gyapjúszálas fonalból készül, akkor félszaténnak nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, a tafttal egyetemben közkedvelt lakástextília. Kímélő kezelést igényel.


A scuba (a korábban már említett neoprén ruházati textil változata) rugalmas, elasztikus kötött kelme, 95 százalékban poliészter, 5 százalékban elasztán ruházati textil, amely napjainkban rendkívüli népszerűségnek örvend a ruhák, szoknyák, őszi kabátok varrásánál. Elasztikus, jól tartja a formáját, ennek ellenére rugalmas és puha. 

A köznyelv (de leginkább a találékony varrónők, boltosok és eladók) előszeretettel neveznek selyemnek minden műszálas bélés- vagy függönyanyagot. Hivatalosan selyemnek csak a selyemhernyó gubójából nyert anyagot nevezzük, amely a selyemlepke (Bombyx mori) hernyójának mirigyváladékából származik.

Tilos pamutszöveteknél olyan szóösszetételeket használni, mint műselyem, vegyi selyem, selyem-dzsörzé, selyemdamaszt!

Mindig nézzük meg a kínált anyag összetételét, illetve elkezdhetünk gyanakodni, ha valami túlságosan is „kedvező árfekvésű”, az igazi selyem ugyanis még akciósan sem olcsó, és valószínűleg nem az aluljáróban értékesítik!


A selyem csodálatosan bőrbarát anyag, jellegzetes selymes fénye, finomsága és kellemes tapintása teszi utánozhatatlanná. Összenyomásakor finoman roppan, akár a tiszta hó. (Ha egyszer fogtunk igazi selymet, sose felejtjük ezt a hangot.) Tapintása leggyakrabban sima, fényes, nagyon finom. (Ezek a hámtalanított selyemtípusok.) A nehezített selyem vagy a vad- és bourette selyem tapintása csomósabb, merevebb, terjedelmesebb. (A lakásdekorációban például gyakran használnak nehezebb selymet, de előfordul az estélyik, alkalmi ruhák világában is.)

A napsugár és az izzadság árt a selyemnek. Nézzük meg a kezelési utasítást, hogy a selyemruha mosható-e. Ha igen, minden egyes viselés után kézzel mossuk ki, hogy az izzadságnyomokat eltüntessük. Biológiai mosószerben ne mossuk. A fehér selymet hidrogén-peroxid-oldattal vagy nátrium-perboráttal lehet fehéríteni, de sohase használjunk klórtartalmú fehérítőszert. Újjávarázsolhatjuk a selymet, ha szivaccsal és a háztartásban általában használt ammónia enyhe oldatával letöröljük.Tiszta vízzel ne öblítsük, azonnal szárítsuk, nedves selymet sohase dörzsöljünk.

A brokát, taft, selyemkendő és selyem nyakkendő csak vegyileg tisztítható, a selymet nedves állapotban langyos vasalóval vasalhatjuk.

Legáltalánosabban ennek megfelelő elegáns női ruhák, blúzok, nadrágok, tunikák, kabátkák, bolerók, alkalmi ruhák, alsónemű, fehérnemű készül belőle. Az esküvői ruhák között számos különleges selyemtípust fedezhetünk fel, árfekvéstől függően.


A serge (francia sávoly, köp(p)er) gyapjú és viszkóz vagy más szál keveréke. Olyan szövet, amelyet sávolykötéssel állítanak elő. Könnyű anyag, puha fonalból. A kosztümökhöz és nadrágöltönyökhöz használatos.


A sávolyon kívül a béléssávolyról is beszélhetünk. Meleg vízben, kézzel mossuk, majd nyomkodjuk ki, közvetlen hőtől távol akasszuk fel. Vegyileg tisztítható, nedves kendő alatt meleg vasalóval vasaljuk.

A sharkskin műselyemfajta, melyet leggyakrabban acetátból készítenek. A szövetszál szerint kell kezelni, a kezelési utasítás figyelembevételével. Ha a szövet majdnem száraz, fonákján langyos vassal vasalhatjuk.

A sherpa nagyon puha tapintású anyag, mint a gyapjú. Alkalmas párnázott takaró, ruházat (dzsekik, pulóverek, sapkák) vagy párnák készítésére.