2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lejárt személyazonossági érvényes az országban

A Marosvásárhelyi Személy-nyilvántartó Közösségi Közszolgálat tájékoztatása szerint a személyazonosító iratok kibocsátására vonatkozó kéréseknek egyelőre a törvény által megszabott 30 napon belül tesznek eleget. A tavaly márciustól lejárt érvényességű személyazonosító iratok a sürgősségi állapot, majd az azt követő veszélyhelyzet teljes időtartama alatt, valamint annak lejárta után még 90 napig érvényesek maradnak az ország területén.


Fotó: Nagy Tibor (archív)A megyeszékhelyen naponta 120 személyi okmányt igényelnek, az elmúlt időszakban a várakozási idő nem haladta meg a harminc napot. Február 22-én, hétfőn azok vehették át az új okmányokat, akik február 8-án kérelmezték. Naponta 20-30 új személyi igazolványt bocsátanak ki, és a sürgősségi eseteket oldják meg. A lakcímváltozást 24 óra alatt rávezetik az okmányra, az ideiglenes személyit is ennyi idő alatt bocsátják ki. 

Február 12-étől újabb harminc nappal meghosszabbították a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet az országban. Azok a személyazonossági igazolványok, melyek érvényessége 2020. március elsején vagy azt követően lejárt, a 2020. évi 55-ös törvény 4. cikkelye értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt és annak végeztével további kilencven napig érvényesek maradnak, de csak az ország területén, határátkelésnél azonban nem érvényesek. A romániai köz- és magánintézmények a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt személyi okmányokat kötelesek érvényesnek tekinteni. A személyazonosító iratok kibocsátására vonatkozó kéréseket hivatalosan a törvény által előírt 30 napon belül orvosolják, de, amint megtudtuk, a megyeszékhelyen ennyit még nem kellett várni. A személyazonosító okmányok kibocsátására a törvény 30+15 napot ír elő, ezt az évek során sikerült lerövidíteni akár 24 órára is. Sürgősségi esetekben írásban kérvényt lehet benyújtani, amelyben meg kell indokolni azt. A kibocsátási határidő ezáltal lecsökkenthető, anélkül, hogy felárat számolnának fel. A korábban 48 óra alatt elkészült személyazonosító okmányok azért került hosszabb időbe, mert egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az iratok kibocsátásához szükséges alapanyag. Egy másik feltételezés szerint augusztustól elektronikus személyazonosító okmányokat szándékoznak bevezetni, ezért tértek vissza országszerte a harmincnapos várakozási idő bevezetésére. 

A személyazonosító iratok kibocsátására vonatkozó kérvényeket a törvényes előírások tiszteletben tartásával – kötelező az arcmaszk használata, a személyek közötti 2 méteres távolság betartása – nyújthatják be a polgárok előjegyzés alapján az ügyfélablakoknál. 

Claudia Trif, az intézmény vezetője hangsúlyozta, időpontot online kell igényelni az önkormányzat www.tirgumures.ro honlapján, a Személyazonosító iratok online előjegyzés menüpont alatt. Azok, akiknek nincs internetelérhetőségük vagy nem járatosak a számítógép-használatban, a 0265/250-391-es telefonszámon kérhetnek időpontot (hétfőtől péntekig 8–16 óra között). Amint a szolgálat vezetője hangsúlyozta, megtörténhet, hogy többször is foglaltat jelez a vonal, mivel az időpontkéréshez az illető személyi adatait is elkérik, és be kell vezessék a rendszerbe. Február 22-én, hétfőn a délelőtti órákban például több mint harminc személy kért telefonon időpontot, amit az ügyfélszolgálat munkatársa foglalt le az online platformon. Az érvényes személyazonosító irat a tulajdonosánál marad, ezért a kérés benyújtásakor másolatot készítenek róla, amelyre a kérvényező feltünteti, hogy az új személyazonosító irat kibocsátásakor leadja a régi okmányt. A polgárokat sms-ben értesítik a személyazonosító irat kibocsátásáról. Bővebb tájékoztatást a 0265/250-391-es és a 0265/210-678-as telefonszámon lehet kérni.