2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évadindítás az Ariel színházban

Királyok harca, koronás utódok reménytelennek tűnő szerelme, meghökkentő és kedves varázslatok – mindez a távoli Skóciában, egy egyszerre bájos és varázslatos bábjátékban, amelynek premierjét tavaly ősszel évadindítóként tartotta a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház. Az intézmény 2021–2022-es repertoárját is ez a középkori vásári komédiák nyomán színpadra írt előadás, A varázstükör nyitotta meg.

A társulat augusztus 29-én a pécsi Bóbita Bábszínház meghívására a helyi Szamárfül Fesztiválra vitte el a produkciót, majd ezt követően az idei ősz első marosvásárhelyi előadásaként ajándékozta meg vele a Nyomda utcai székhely közönségét.

Régi adósságot törlesztek, amikor erről a különleges hangulatú, zeneiségben, látványban és vicces jelenetekben egyaránt gazdag bábjátékról írok. A történet elején egy – hagyományos díszletvilágú – erdőben találjuk magunkat, ahol Edward, a skót király lányáért epekedő angol királyfi előadja „szívügyét”, a lánnyal való találkozás tervét hűséges kísérőinek. A mesejáték másik kulcsszereplője, Punch, a bolondosan éles eszű, nevetőizmainkat mindegyre megdolgoztató, talpraesett szolga megkapja feladatát: a híres skóciai varázslóhoz, Runcifaxhoz kell tanítványként elszegődnie, hogy az Angliával harcban álló, felséges apósjelölt esetleges látogatásairól tájékoztatni tudja gazdáját, aki először udvari bolondnak öltözve jelentkezik az udvarban kedvese szórakoztatására, majd szerecsenruhában kincseket kínálva ajánlja magát a király előtt. 

A történet fontos helyszíne a varázsló otthona, ami csupa misztérium és játékosság, akárcsak lakója, aki egész lényével mintha kicsit jövendőbeli tanítványára emlékeztetne. (Nem véletlen, hogy esetlennek látszó hősünk, Punch, a történet vége felé „el is követ” egy varázslatot.) A humorforrást biztosító figurák közé tartozik a huncut szobacicus is, az angol királylány szobalánya, akit az uralkodó átnevelés végett küldött Runcifaxhoz. 

Az igazi konfliktust – meglátásom szerint – az arctalan, mondanivalóját sejtelmes formákkal és színekkel közlő szereplő, a varázstükör okozza, amikor a lánya jövendőbelijének kilétét tudakoló király előtt rendre álruháiban mutatja meg a királyfit. A történet végére, persze, minden elsimul, kiegyenlítődik, a harcban álló uralkodók kibékülnek, a fiatalok szerelme pedig végre beteljesedhet. Mi több, Punch életében is bekövetkezik egy szerencsés fordulat, ahogy a szobalánnyá visszaváltoztatott macskahölgyében is.

Amint azt az Ariel színház társulatának kiváló játékát ismerők megszokhatták, A varázstükör is azon előadások közé tartozik, amelyek nem kizárólag a nagycsoportos óvodás és kisiskolás nézők számára kínálnak szórakoztató pillanatokat. A felnőtt közönség – ha csak kísérőként is ül be a bábjátékra – olyan jelképekkel találkozhat az 50 perc leforgása alatt, mint maga a címben szereplő csodakellék, ami fölött nem lehet közömbösen átsiklani. Egyebek mellett azon is elgondolkoztathat, hogy rendelkezünk-e mi magunk – akár tudtunk nélkül – ilyen igazmondó varázstükörrel, és mi történik velünk, körülöttünk, ha abba bátran és őszintén belenézünk.  

Jelenet az előadásból