2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén november 22-29. között tartják meg a bukaresti országos színházi fesztivált (FNT), amely FNT30/FNT másképp (FNT30/FNT ALTFEL) címen a változás jegyében, a múlt és jelen párbeszédére építve zajlik, és kizárólag multimédiás eszközökön keresztül közvetíti művészi programjait. A fesztivál válogatói szerint az idei kiadás az országos színházi fesztivál múltjának lelkes, de egyben őszinte „újraélesztése”, nosztalgiával nyúl vissza a múlthoz, ugyanakkor megpróbál konkrét válaszokat megfogalmazni a föltett kérdésre: milyen volt a fesztivál egykor, és milyenné vált mára?


A fesztivál előadásait tizenkét programpontba csoportosították. 

A FNeuitareT címet viselő program olyan előadásokat foglal magába, amelyek nagy hatással voltak  a romániai színjátszás alakulására az elmúlt évtizedekben, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című produkcióját. Radu Afrim nagy sikerű rendezése nosztalgiával és iróniával idézi meg a ’70-es évek Romániáját, az emlékezés által a jelenbe nyúló szocializmusbeli életet. 

A produkciót  november 28-án este 7 órától ingyenesen közvetíti a fesztivál a saját honlapján, és angol, valamint román felirattal 48 órán át lesz elérhető: https://fnt.ro/2020/pasarea-retro-se-loveste-de-bloc-si-cade-pe-asfaltul-fierbinte-de-radu-afrim/

További információk a Tompa Miklós Társulat honlapján (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalán (www.facebook.com/tompamiklos; @tompamiklostarsulat ) 

Pr-titkárság