2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerű fafeldolgozó üzem

Pénteken délben Marosszentgyörgyön megnyitotta korszerű fafeldolgozó üzemét a Fomco cég. A vállalkozásnak még vannak telephelyei a községben, nem messze az új gyártól autóipari egységet is működtet. A FomcoWood cég elsősorban asztalosoknak teszi lehetővé, hogy miután ott megtervezik, majd számítógép-vezérlésű gépekkel kiszabják az elemeket, a megrendelő a telephelyen, a műhelyben összeszerelje. A szállítást is biztosítja a Fomco. 

Az avatóünnepségen a cég munkatársai, partnerei, az üzemet építő, berendező cégek képviselői voltak jelen. A meghívást elfogadta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is, aki az udvaron tartott avatóünnepségen egyebek mellett elmondta: „Megemelem a kalapom azok előtt a vállalkozók előtt, akik befektetnek, jövőt látnak itt, nem külföldön, s ezáltal munkahelyet teremtenek”. Majd megköszönte mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy újabb négy évre vezesse a megyét. Prioritásnak tartja, hogy a megyében megfelelő feltételeket teremtsenek a vállalkozóknak, a beruházásokhoz szükséges területeket találjanak és tegyenek elérhetővé, ugyanakkor szükség van a bürokrácia csökkentésére, hogy a vállalkozások beindításához az ügyintézés minél gyorsabb, egyszerűbb legyen. „Ezen dolgozunk a következő négy évben” – mondta a megyei tanács újraválasztott elnöke. 

Fotó: Nagy Tibor 


Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere büszkén mondta el, hogy a megye legnagyobb községét vezeti, hiszen a településnek 12.000 lakosa van. „Örülök annak, hogy Nyulas Bernát cégvezető Marosszentgyörgy ipari zónáját választotta vállalkozásfejlesztésének helyszínéül. Az utóbbi nyolc évben több mint 2000 munkahely jött létre a községben, jelenleg 350 sikeres vállalkozás működik itt” – mondta a polgármester, majd hozzátette, a megújult Máriaffi-kastélyban már a 301. esketést tartotta, és ez annak a jele, hogy egyre több fiatal költözik ide, és képzeli el jövőjét a községben. Tervben van kenyérgyár és tejgyár építése és üzembe helyezése is, ezenkívül a közelben sportpálya, műjégpálya, kerékpárút épül, lesz tehát dolga az elkövetkezendő időszakban. 

A polgármester elismerése jeléül átadta Nyulas Bernátnak a község címerét. 

A létesítményt és a cég alkalmazottait, valamint a jelenlevőket Baricz Lajos plébános áldotta meg, aki az alkalomra írt versét is felolvasta. 

Végül Nyulas Bernát cégvezető ismertette az üzemet. Elmondta, cégük asztalosokat szolgál majd ki rétegelt lemezből készült ajtókkal, ablakokkal, illetve bútorelemekkel, amelyeket a precíziós CNC-gépeikkel a megrendelő kívánsága szerint szabnak ki. A cég erre alkalmas számítógépes programmal készíti elő az anyagot, majd a szabást követően a gyártelepen levő több műhely egyikében az asztalosok össze is szerelhetik a bútort, amelyet, ha szükséges, a Fomco tehergépkocsijainak egyikével elszállíthatnak. 

A gyártelep 14.500 négyzetméteren fekszik, amiből a csarnok és a műhelyek összesen 2980 négyzetmétert foglalnak el. Tíz hónap alatt húzták fel az épületet, és rendezték be a korszerű gépekkel. A beruházás értéke 3,6 millió euró, ebből az ingatlan 1,3 millió, míg a gépek és a felszerelések 2,3 millió euróba kerültek. Sikerült 900.000 euró vissza nem térítendő uniós pályázatot elnyerni, ezzel is hozzájárultak a költségekhez. 

Két termelési vonalat működtetnek majd. Az egyiken PAL-lemezből készült bútorokat készítenek. Ennek kapacitása 4-6 konyhabútor nyolc óra alatt. A másik vonalon pedig faajtókat és ablakokat (kereteket) készítenek, nyolc óra alatt mintegy 12-14 nyílászáró jön le a termelői vonalról. 

Jelenleg 20 alkalmazott dolgozik a gyárban, a megrendelések szaporodásával a teljes kapacitással működő egységben összesen mintegy 40-45 munkahely lesz.

A műhelycsarnok zöldberuházásként épült. A tetőn napelemeket helyeztek el, ami biztosítja a villamos energiát, ugyanakkor a forgácsból és más melléktermékekből brikettet készítenek, amivel fűtenek. A számítások szerint, amikor teljes kapacitással működik a gyár, a hulladékból biztosíthatják a csarnok és a műhelyek fűtését. 

Az ismertetőt követően Nyulas Bernát, Péter Ferenc és Sófalvi Szabolcs elvágták az avatószalagot, majd a vendégek megtekinthették a gyártási folyamatot.