2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sok méhész panaszkodik,

hogy az idei hűvös, esős időjárás nem kedvezett a méheknek, és hátrányosan érintette a méztermést, egyesek a szokásos mennyiségnek kevesebb mint felére számítanak. A lapunk által megkérdezett marosszentannai méhész, Makkai Zsolt szerint nem lehet általánosítani, ugyanis számos tényező közrejátszik a méztermés alakulásában. Bár az akácidény gyengébb volt, a méhész elégedett az állománya után kipergetett mennyiséggel. 

Az utóbbi időben a sajtóban is napvilágot láttak olyan hírek, hogy egyes méhészek arra panaszkodnak, kedvezőtlenül érintette az idei termést az átlagosnál hűvösebb, esősebb időjárás. Egyesek szerint az első vándorláskor, amikor éppen a legértékesebbet, az akácmézet készíthették volna, olyan esős idő állt be, hogy a méhek nem repültek ki.

Makkai Zsolt lapunk érdeklődésére elmondta, az akácvirágzáskor valóban helyenként csapadékos, hideg idő volt, viszont nem mindenütt, voltak helyek az ország területén, ahol ebben az időszakban is kedvezőbb volt az időjárás. Az esős, hideg idő igencsak rányomja a bélyegét a méztermésre, hiszen köztudott, hogy ha nem adott a megfelelő hőmérséklet mind éjjel, mind pedig nappal, akkor az akácnak nincs vagy hígabb a nektárja, a méhek kevesebbet tudnak gyűjteni – tette hozzá a méhész. 

Elismerte, tavaly neki is több akácméze volt, mint az idén, annak ellenére, hogy az elmúlt évben egy helyen volt a méhekkel vándorolni, idén pedig három helyszínre vitte őket akácvirágzáskor. Először Bukarest–Giurgiu környékére, aztán Târgovişte közelébe, majd pedig a Kárpátokba, hegyvidékre vitte a méhcsaládokat. A szentannai méhésznek egykor 130 méhcsaládja volt, az állomány viszont mostanra 90-re csökkent. A kilencven családból harmincöttel ment idén vándorolni.

– Az akác lett kevesebb, a többivel, például a hársméz mennyiségével elégedett vagyok. Sokan elégedetlenek idén, de én az akácmennyiségre sem panaszkodom. Minden méhész maga dönti el, hogy milyen volt az év termés szempontjából, azok a hírek, hogy átlagosan jó volt-e vagy sem, csak részben igazak. Sok tényezőtől függ, attól is, hogy ki hová vitte vándorolni a méheit, és ott milyen volt az időjárás. Ha az ember 40 kg mézet megtermel méhcsaládonként, akkor elégedett lehet – véli a méhész. Mint mondta, az akác után következik a hársvirágzás, ő ekkor Bukarest környékére szokott járni a méhekkel, de Tulcea környékén van Románia legnagyobb hárserdője, és Bukarest–Piteşti között is van nagy hárserdő. 

Nemcsak a mennyiséget, hanem a méz ízvilágát is befolyásolja az, hogy hová viszi a méhész a méhcsaládokat. Például vannak, akik havasi tájakra járnak, az innen származó méznek jóval finomabb az íze, mint például a mezőséginek. A bolti méz „lenyomja” az árakat 

Érdeklődésünkre, a termékeit a marosvásárhelyi Dacia piacon, valamint vásárokon kínáló méhész elmondta, bár sokan arra panaszkodnak, hogy idén kevesebb a méz, az árak nem emelkedtek ennek hatására. A repceméz kilója 22 lej, az akácé 35, a hársé 28, a vegyesé pedig 25 lej – tudtuk meg Makkai Zsolttól. Mint rámutatott, a méhészeknek a gondot elsősorban az okozza, hogy a boltok polcain kínált, külföldről behozott méz „lenyomja” az árakat. Sajnos Ukrajnából, Kínából, illetve más országokból hoznak be mézet, amelyek zömében kavart mézek, kukoricakeményítőt, ízfokozókat tartalmaznak, viszont a normáknak megfelelnek, emberi fogyasztásra alkalmasak. Tonnaszámra importálják ezeket, majd összevegyítik a méhészektől származó tiszta mézzel, és így kerülnek az áruházakba alacsony áron – magyarázta a szakember. 

Jó tanácsként hozzátette: ha lehet, piacokon, vásárokon, ismert, megbízható termelőktől vásároljunk mézet, ne pedig a bevásárlóközpontokból, még ha ott alacsonyabbak is az árak. Az sem baj, ha kikristályosodik a méz, ugyanis az nem azt jelenti, hogy cukrozott, ahogyan azt sokan tévesen gondolják. Éppen  ellenkezőleg, az a jó minőségű méz, amely kristályosodik. 

A méhész szerint érdemes egyszer kipróbálni a terméket, kell hagyni, hogy kristályosodjon, és ezáltal ki lehet szűrni, hogy kavart vagy tiszta, minőségi mézről van-e szó.