2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ingyenes ivartalanítás zajlott a kutyamenhelyen

Március utolsó napjaiban Marosvásárhelyen ingyenes ivartalanítási kampányt szervezett és támogatott anyagilag a németországi Tasso állatvédő civil szervezet, partnerségben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal helyi tanácsával. Az akció fő célja csökkenteni a Marosvásárhely területén élő gazdátlan állatok szaporulatát, ezért mindenekelőtt a vállalatok udvarán, építőtelepeken élő vagy örökbe fogadott cicák és kutyák ivartalanítására fektettek hangsúlyt.

A három nap alatt reggeltől estig tartó megfeszített munkával végezte a műtéteket a kutyamenhely állatorvosa, dr. Tancău Bogdan, akinek segítője Nagy Emília, a menhely vezetője volt, illetve mindennapi teendőik mellett a kutyamenhely alkalmazottai. Az önkormányzat első ilyen jellegű akciójának a sikerességéről kérdezve Nagy Emília kifejtette, hogy az ingyenes ivartalanítás iránt nagy volt az érdeklődés, a lakosság fogékony a hasonló, ingyenes akciókra, ezt az is bizonyítja, hogy a beütemezés hetének második napján már elfogytak az időpontok. Előnyben részesítették a marosvásárhelyi ipari létesítmények, cégek, vállalatok területén élő gazdátlan állatokat és a megyeszékhely lakónegyedeiben tanyázó kóbor állatokat. Szórólapok révén népszerűsítették az ingyenes akciót a cégeknél, ennek ellenére a vártnál kevesebb olyan állattal jelentkeztek, amelyek cégeknél tanyáznak, ennek több oka is lehet, mindenekelőtt a befogásukkal vagy a szállítási nehézségekkel magyarázható. A beavatkozásokat többnyire lakótelepi gazdátlan cicáknál és kutyáknál végezték el. A három nap alatt dr. Tancău Bogdan 56 állatot ivartalanított: 19 nőstény és 14 hím cicát, valamint 9 kan és 14 szuka kutyát.

A 2013. évi 1059-es számú kormányrendelet szerint a szaporításra nem jogosult állatok ivartalanítása kötelező, kivételt képeznek az idős, beteg vagy vemhes egyedek. Megjegyzendő, hogy a műtéti beavatkozás előtt és aznap nem szabad etetni az állatot, és nem lehet beteg, idős egyedeket vagy olyanokat sterilizálni, amelyek szoptatnak vagy a tüzelési időszakban vannak. 

Fotó: Save&Smile Állatmentő Egyesület


– Az elmúlt időszakban nőtt-e vagy stagnál a gazdátlan állatok száma megyeszékhelyünkön? – kérdeztük a kutyamenhely vezetőjét.

– A gazdátlan ebek száma nem nőtt az előző évekhez viszonyítva, a gond azonban a falvakról behozott és sorsukra hagyott kutyákkal van. A felelőtlen gazdák sajnos különböző okok miatt megszabadulnak a felnőtt egyedektől, és nincsenek tudatában annak, hogy a hirtelen táplálék és biztonság nélkül maradt állatok veszélyeztetik a gyanútlan járókelők testi épségét vagy a pórázon sétáltatott házi kedvencekét. Az utóbbi időben egyre több mikrocsipes azonosítóval rendelkező kóbor kutyát fogtunk be, és az azonosítás nyomán felvettük a kapcsolatot a gazdákkal, de a legtöbb esetben nem tartanak igényt az állatra. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem véletlenszerű elcsángálásról van szó, hanem a gazda egyszerűen útra tette az állatot. És akkor nem beszéltünk a kölyökkutyákról, amelyeket ugyancsak lakótelepeken, útszéleken hagynak sorsukra, és válnak belőlük kóbor ebek.

– Jelentkeznek-e az azonosított állatok gazdái, és mennyi a visszaszolgáltatási díj?

– Az állatok utcára tevése bűncselekménynek számít, és az állatrendőrség, illetve az állatjóléti igazgatóság hatáskörébe tartozik. Az utcákon kóborló állatokat befogásuk után ellenőrizzük, a mikrocsippel rendelkezők tulajdonosait értesítjük. Ha azonban nem tartanak igényt az állataikra, egyértelmű, hogy a menhely biztonságosabb számukra. A visszaszolgáltatási díj 451 lej, egy napra az ellátási díj pedig 11 lej.

Az ilyen sterilizálási akciók azért is fontosak, mert egyetlen szuka sterilizálásával rengeteg ártatlan lény életének a kioltása megelőzhető, és a gazdátlan kutyák és cicák száma ezáltal csökkenthető. 

A fiúkutyáknál egyéves kor körül, a szukáknál ivarérettség előtt, 6–8 hónapos korban ajánlott az ivartalanítás. A kan kutya ivartalanításával nagyban csökkenthető az idős ebeknél viszonylag gyakran kialakuló prosztatadaganat kialakulásának esélye. Az ivartalanítás után pár héttel a legtöbb esetben nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. A szuka ivartalanításával megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. Az ivartalanított szuka nem szökik el, és nem vonzza a környék kanjait sem. Az időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a gyakori emlődaganatok kialakulásának esélye, megelőzhetők a petefészek- és méhdaganatok. Az első tüzelés jelentkezése körüli életkorban elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát.