2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Plakátkiállítás és könyvbemutató

Mondj nemet a szívószálra és az egyszerhasználatos pohárra! Legyen a bakancslistádon egy fa ültetése! Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – ilyen és hasonló üzenetek fogalmazódtak meg a marosvásárhelyi Romulus Guga Általános Iskola hetedikesei plakátkiállításának megnyitóján csütörtök délután a Bernády Házban. A rendezvény második felében a Marosvásárhelyi útikalauz gyermekeknek című kiadványt mutatta be Simon György magyar szakos tanár.

Simon György bemutatja a kiadványt Ű
 Fotó: Nagy Tibor


A biodiverzitás fontosságát, illetve a környezettudatosságot hirdető plakátokat a Kárpát-medencei fiataloknak szóló Székelykapuk – Zöldkapuk nemzetközi ökocivilizációs program pályázatára készítették a diákok. A kezdeményezésről a hetedikesek osztályfőnöke, Zalányi Erzsébet számolt be lapunknak.

– A környezettudatosság lényege nem a természeti katasztrófákkal való riogatás, hanem a Föld sebeinek gyógyítását szolgáló, apró lépések ismerete, megtétele. Igyekeztem úgy megszólítani a diákokat, hogy élvezzék a közös munkát, és valóban lelkesen fogtak hozzá, különösen a mémkészítés mozgatta meg a fantáziájukat. A pályázatban megadott három tematikából az életfára esett a választásunk. Először megszerveztük az anyaggyűjtést, ebben két, igazán enciklopedikus tudással bíró diákom segített a legtöbbet. Ezután az osztály csoportokba verődve, a fához fűződő címszavakból építkezve – globális felmelegedés, biológiai sokszínűség, talajvíz, légkör, faültetés – hét plakátot készített el. Minderre három hetet szántunk – tette hozzá a hetedikesek osztályfőnöke. 

Gyógyító szavak hozadéka

Zalányi Erzsébet diákjai a Székelykapuk – Zöldkapuk pályázat első feladatát az adventi időszakban betlehemes játékukkal teljesítették. (Erről Fénymondók betleheme címmel a 2019-es utolsó Az olvasó írja rovatunkban számolt be a pedagógus.) Míg a „székelykapus” első forduló a hagyományőrzést, a második – „zöldkapuk” hívószavú – a környezetvédő munkát helyezi előtérbe. A pályázók mindkét feladatra pontokat kapnak – az értékeléshez munkanapló is készül –, nyereményük pedig egy különleges kirándulás lehet. Ha sikerrel járnak, a megadott lehetőségekből az adriai nyaralást választják – tudtuk meg Zalányi Erzsébettől. A pedagógus hangsúlyozta: a közös munkának már most hatalmas a hozadéka. A plakátok megtervezése és kivitelezése mellett ugyanis a diákok rövid műsorral is készültek – a biodiverzitás létfontosságáról, a szemetelés káros következményeiről, a gyermekszületést kísérő csemetefaültetés erdélyi hagyományáról szóltak, majd Nemes Nagy Ágnes Tanulni kell-jével „ültették lírába” az üzenetet –, és előadásukat iskolájukban, majd a Bernády Házban is bemutatták. Annak, hogy a nyilvános szerepléstől idegenkedő tizenévesek a projekt kedvéért ezt is bevállalták, az önértékelésük szempontjából rendkívül kedvező hatása van – fejtette ki Zalányi Erzsébet. A plakátkiállítást és a műsort az elkövetkezőkben a Dacia iskolába, a II. Rákóczi Ferenc római katolikus teológiai líceumba, a Kistemplomba, és a tervek szerint a Maros Megyei Múzeum várbeli részlegébe is elviszik.Hiánypótló útikalauz

A környezetvédő rendezvény közönsége a Dacia Általános Iskola hatodikosai voltak. A diáksereg az együttlét második felében elsőként ismerkedhetett meg a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány Marosvásárhelyi útikalauz gyermekeknek című új kiadványával. 

Az igényes, ötletes albumot egyik szerkesztője, Simon György magyar szakos tanár ajánlotta figyelmükbe. (A város nevezetes épületeit, utcáit, szobrait a mai, pörgő ritmushoz szokott fiatalok számára is élvezetesen bemutató, interaktív, hiánypótló útikalauzt Simon György András Gabriellával és Bálint Hajnallal közösen állította össze.)

– A különböző diákvetélkedők rámutattak arra, hogy nem áll rendelkezésre kimondottan iskolásoknak szóló forrásanyag, általában tudományos igényű monográfiák jelentek meg, amelyeket nehéz gyermekek számára könyvészetként ajánlani. Aki nap mint nap Marosvásárhelyen jár-kel, rájöhet arra, hogy nem ismeri teljes mértékben a várost. Naponta elmegyünk egy ház, egy szobor vagy más érdekesség mellett, anélkül hogy tudnánk, mi rejtőzik a háttérben. Ehhez nyújt segítséget ez az útikalauz – mondta Simon György, majd a környezetvédelmi témához kapcsolódva így zárta mondandóját: 

– A könyv eligazításként jelent meg, hogy érthessük és szerethessük ezt a várost. Aki ismeri a várost, az szereti, és aki szereti, annak meg kell védenie. 

A rendezvény végén alkalmunk volt belelapozni az útikalauzba, amely rögtön az elején egy névre váró nomád figura rajzával ragadja meg a figyelmet. (Az album tulajdonosa a rajz mellett megadott felületre odaírhatja az általa választott nevet.) A továbbiakban várostörténeti ízelítő következik, majd tematikus rendben váltják egymást Marosvásárhely kincsei, iskolák, múzeumok, templomok, a szabadidő terei, ezt követően a vásárhelyi sportélet nagyjai. Az információk befogadását a gazdag képanyag – Plájás István, néhai Horváth Szabolcs és Vajda György fotói – mellett megannyi szó- és keresztrejtény, kifestős és sok más ötletes megoldás teszi élvezetessé. Legvégül az is kiderül, mi minden látható a Városháza tornyából, azt azonban, hogy a felsorolt épületek pontosan hol találhatók, a diákoknak kell az albumban megjelölniük. Az útikalauzt az elkövetkezőkben számos iskolába juttatja el a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriuma.