2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jelentős nézettségnek, nagy sikernek örvendett a rendhagyó módon, virtuális térben megvalósult 16. Magyar Zene Fesztivál.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén rendhagyó módon, online térben került sor. A közönség, a zsűri tagjai, illetve a fellépő versenyzők ugyan személyesen nem találkozhattak, azonban az online felületeken nagyon sokan nézték meg a versenyszámokat, illetve követték a díjátadó gálát. A zsűri tagjai (Tóth István, a zsűri elnöke, a Magyar Zene Fesztivál egyik alapítója, a maglódi Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, Verona Maier, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem prorektora, Stan Katalin zenekritikus, rádiószerkesztő, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, zenekritikus, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a közszolgálati Román Rádió zenei szerkesztője) minden versenyszámot külön értékeltek, illetve a fellépőkkel értékelték a produkciót.

A fesztivál döntőjének három napján összesen 10 versenyszámot hallgathatott meg a zsűri és a közönség. Nyolc magyar zeneszerzőtől választottak műveket a versenyzők. A három „klasszikus”, Liszt, Bartók és Kodály mellett olyan 20. századi magyar zeneszerzők is jelen voltak, akiket ritkábban hallhattunk az elmúlt években: Dohnányi Ernő, Montág Vilmos, Járdányi Pál, illetve az erdélyi születésű Ligeti György. A versenyprogramba pedig Pavlovits Dávid szegedi zeneszerző művével is szerepeltek. 

A versenyen, de főként a díjazott versenyszámok között – az általában tapasztalt zongoradominancia helyett – ritkán szereplő hangszerek voltak, ami egyértelműen a kialakult helyzetnek köszönhető, hiszen keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy zongorán próbáljanak, illetve elkészítsék a versenyprogram felvételét, hiszen a zenei intézmények is zárva voltak. A verseny több mint másfél évtizedes történetében másodszorra jutalmazott a zsűri egy gitárost, szintén második alkalommal nyert I. díjat egy nagybőgős, és első alkalommal nyert közönségdíjat egy trombita-zongora duó (összesen több mint tízezren adták le voksukat a közönségszavazatra, amely egyértelműen a fesztivál sikerét mutatja). Szintén sikerként említhetjük, hogy olyan versenyzők is részt tudtak venni a rendezvényen, akik a távolság miatt nem tudtak volna elutazni a megmérettetésre: Andrian Harabaru jelenleg az Egyesült Államokban tanul, onnan küldte be jelentkezését a Magyar Zene Fesztiválra.

A 16. Magyar Zene Fesztivál díjazottjai:

1. díj: Vlad Raţiu, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem frissen végzett nagybőgő szakos hallgatója, aki jutalomkoncertjét Brüsszelben fogja tartani az ottani magyar kulturális diplomáciai képviselet szervezésében;

2. díj: az Alina Dragnea mezzoszoprán énekes és Tudor Scripcariu zongorista alkotta duó, akik a Párizsi Magyar Intézetben fognak fellépni;

3. díj: Filip Zsombor, a brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti karának gitár szakos hallgatója, akinek jutalomkoncertjére a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kerül sor.

Az ACCUMM Alapítvánnyal közösen alapított Bács Lajos-emlékdíjat a marosvásárhelyi Pethő Rebeka nyerte, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves fuvola szakos hallgatója. Pethő Rebeka a Római Magyar Akadémián fog fellépni, illetve 2021 januárjában Bukarestben a Bács Lajos-emlékest vendége lesz.

A közönségdíjat a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színházművészeti Karának mesterképzős hallgatói alkotta duó hódította el: Paul Grosar trombitás és Bordos Nagy Csilla zongorista, akik a Bukaresti Magyar Intézet idei utolsó rendezvényén, a karácsonyi koncerten fognak fellépni.

A Magyar Zene Fesztivál hagyományához hűen minden évben felhívjuk a figyelmet egy jeles magyar zeneszerzőre vagy előadóművészre, idén Fischer Annie zongoraművésznőre, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékeztünk halálának 25. évfordulója kapcsán. Felkértük Ionuţ Diaconu egykori első díjasunkat, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem utolsó éves zongora szakos hallgatóját, hogy a díjátadó gálán Fischer Annie emléke előtt tisztelegjen Beethoven Apassionata című zongoraszonátája I. tételével és Liszt Ferenc La campanella című Paganini-etűdjével.

A díjazottak rövid életrajza:

Pethő Rebeka a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves hallgatója Oross Veronika tanárnő osztályában. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett, Geréd Jolán fuvolatanárnő osztályában. A 2015., 2017. és 2018. évi romániai országos hangszerolimpia I. díjasa, 2019-ben elnyerte a maximális pontszámot. 2016-ban és 2017-ben a nemzetközi Emanuel Elenescu versenyen szintén első helyezett volt. Együttműködött a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával, a Csíki Kamarazenekarral, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Camerata Regala zenekarral pedig a Román Athenaeumban is fellépett. 2018-ban részt vett a Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedőn, ahol a tinik korcsoportjában a legjobb kilenc közé került. 2019 októberében részt vett a jastrzębie-zdróji (Lengyelország) V. nemzetközi fuvolaversenyen, ahol a zsűri különdíját kapta. Zenekari tagként lehetősége volt 2016-ban közreműködni az European Music Campus Orchestrával Grafeneegben, Ausztriában, a zenekari projekt az EUYO utánpótlás csoportja volt. 2019 nyarán egy próbajáték során felvételt nyert a European Youth Orchestra Academy zenekari projektbe Mannheimbe, ami zenekari továbbképzést és több fellépést is biztosított. 



Bordos Nagy Eszter Csilla a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdte zongoratanulmányait Szőnyi Márta tanárnő osztályában. Jelenleg II. éves a temesvári Nyugati Egyetem Zene és Színművészeti Karán, Manuela Iana Mihăilescu tanárnő zongoraosztályában. Neves zongoraművészek – Gulyás Márta, Bogányi Gergely, Csíky Boldizsár Jr., Luis Fernando Perez, Jose de Solaun, Guillermo Gonzales, Giorgos Konstantinou, Viniciu Moroianu, Adriana Bera, Dragoş Mihăilescu, Rohmann Imre – mesterkurzusait hallgatta. Több országos és nemzetközi verseny díjazottja, mint például a nagyváradi Ifjú tehetségek verseny (I. díj, 2005), a római Music in the world nemzetközi verseny (I. díj, 2016) vagy a kolozsvári zongoraduó-verseny (nagydíj, 2016) stb. Szólóesteken lépett fel Izraelben, Olaszországban, Norvégiában és Magyarországon. Meghívottként különböző kamarazenei formációkkal szerepelt fesztiválokon, mint például a marosvásárhelyi Tiberius Fesztivál (2019), a temesvári Timsonia Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztivál (2018). Koncertezett a temesvári Banatul filharmónia zenekarával, valamint a marosvásárhelyi filharmónia zenekarával, és Evelin Belceával szólistaként részt vett Şerban Marcu Acteon című, két zongorára és zenekarra írt művének ősbemutatóján (2017). A Communitas Alapítvány ösztöndíjában részesült, melynek kapcsán különböző romániai kulturális központokban magyar zeneszerzők műveit adta elő. A 2016–17-es tanévben Erasmus-ösztöndíjjal a Szegedi Zeneakadémián tanult. 



Kósa András László igazgató




Kapcsolódó cikkek: