2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Eger várfalait is megcsodáltuk, a pannonhalmi főapátságot sem hagytuk ki. Sopront is célba vettük, majd a Széchenyi-mauzóleumban megkoszorúztuk Széchenyi István sírját. A Nagycenki Széchényi-kastélyt és a fertődi Esterházy-kastélyt sem hagytuk ki. Az esztergomi székesegyház, a visegrádi kastély és fellegvár is rendkívüli élmény volt. Budapesten az Országház vendégei is voltunk, ahol Surján László tartott előadást.


(Folytatás múlt heti lapszámunkból)

Vizsolyban egy interaktív biblianyomtatásos előadást néztünk meg. Eger várfalait is megcsodáltuk, a pannonhalmi főapátságot sem hagytuk ki. Sopront is célba vettük, majd a Széchenyi-mauzóleumban megkoszorúztuk Széchenyi István sírját. A Nagycenki Széchényi-kastélyt és a fertődi Esterházy-kastélyt sem hagytuk ki. Az esztergomi székesegyház, a visegrádi kastély és fellegvár is rendkívüli élmény volt. Budapesten az Országház vendégei is voltunk, ahol Surján László tartott előadást.

Minden csoport saját indulót és csatakiáltást írt magának, melyet a záróünnepségen is előadott a támogatóknak a Dunán hajókázva, majd a díszvacsoránál.

Ayklerné Papp Zsuzsa, a Rákóczi Alapítvány elnöke elmondta: „a táborban Kárpát-medencei magyar fiatalokhoz szólunk és mutatunk nekik hiteles példát, utat, és kinyitjuk a szemüket a lehetőségek előtt. Hisszük, hogy a magyarság jövője nem a széthúzásban van, hanem az összefogásban. Egymás elfogadásában, hiszen magyar-magyar kiengesztelődésre is szükség van… másodszor pedig az európai népekkel való közös hang megtalálásában.”

Két hét alatt megismerkedhettünk kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, erdélyi, horvátországi és kanadai magyarokkal, akikkel barátságok kötődtek.

A mozgótábort a Kanadában élő Ayklerné Papp Zsuzsa és Béla, azaz Zsuzsa néni és Berci bácsi álmodta meg, amikor a ’90-es évek elején Kárpátalján jártak, ugyanis rájöttek, hogy a fiatalok nagy része soha nem járt Budapesten. 1994 óta ezt a tábort a kanadai Rákóczi Alapítvány a magyarországi II. Rákóczi Ferenc Alapítvánnyal közösen minden évben megszervezi, lehetőséget nyújtva 135 fiatalnak, hogy beutazzák az anyaországot.

Köszönjük Zsuzsa néninek és Berci bácsinak, a vezetőinknek, a támogatóknak, hogy részt vehettünk ebben a nagyszerű táborban, és hogy életre szóló élményekkel gazdagodhattunk. Az Úr áldja meg munkájukat!

„Rákóczi mozgótábor összekovácsol,/ országhatár többé nem gátol,/ Erdélytől Felvidékig mind otthon vagyunk,/ a Kárpát-medence az otthonunk./ Hajrá, kisebbség, előre!” (részlet a mozgótábor himnuszából)

Harasztovics Arnold