2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A miniszter azt állítja, hogy a négy legnagyobb román útépítő vállalat alkotta konzorcium 47 százalékkal akarja növelni a szerződés eredeti értékét.

Újabb autópálya-szerződést bont fel a román állam arra hivatkozva, hogy a kivitelező vállalatok indokolatlanul meg akarják növelni a szerződésbe foglalt költségeket, és megszegték a megállapodás feltételeit.

Anca Boagiu közlekedési miniszter bejelentette, hogy hétfőn írásban értesítette a dél-romániai Moara Vlasiei és Ploieşti közötti autópálya-szakasz építtetőit, hogy felbontja a velük kötött szerződést.

A miniszter azt állítja, hogy a négy legnagyobb román útépítő vállalat alkotta konzorcium 47 százalékkal akarja növelni a szerződés eredeti értékét, miközben tizenhat hónapja nem végzett semmilyen munkálatot, és gyakorlatilag elhagyta az építési területet.

A miniszter szerint a konzorcium ezzel megszegte a szerződésbe foglalt feltételeket. Boagiu bejelentette, hogy a szóban forgó autópályaszakaszra újabb versenytárgyalást írnak ki.

A kilencedik európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó autópálya-szakasz hossza 42,5 kilométer, az út a Románia egyik legforgalmasabb útvonalának számító, Brassó és Bukarest közötti majdani autópályának is része. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, és eredetileg az idén kellett volna befejeződniük. Az állam a múlt héten is felbontott egy autópálya-szerződést a francia Colas céggel, amelynek a Medgidia és Năvodari közötti autópályát kellett volna megépítenie.