2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt három évben nem osztottak ki ilyen dokumentumot, most igazították a 2010-es módosításokhoz.

Újra bevezetik az oltásfüzetet egy új formában; az elmúlt három évben nem osztottak ki ilyen dokumentumot, most igazították a 2010-es módosításokhoz, amikor új oltásokat és korcsoportokat vezettek be.

Az Egészségügyi Minisztérium kidolgozott egy rendelettervezetet, amellyel jóváhagyja az oltásfüzet bevezetését, tekintettel arra, hogy az elmúlt három évben nem osztottak ki ilyen dokumentumot.

A jóváhagyási jelentés szerint van különbség ezek között és az országos immunizációs program jelenlegi előírásai között. 2010-től az oltási rendbe bekerültek új típusú vakcinák, amelyeket az előző évekhez képest más korcsoportoknak adnak be. Az oltásfüzetet a gyermek jogi hozzátartozójának adják ki a szülészet elhagyásakor.

Minden oltást kötelező módon bejegyez az immunizálást végző orvosi egység, kombinált oltások esetében az időpontot mindeniknél külön-külön be kell írni.

Az oltásfüzet felmutatása kötelező lesz a közösségbe való beiratkozáskor.

Az oltásokat a családorvosnak kell előjegyezni a hazai immunizálási rendszabály szerint és a családorvosnak minden konzultációkor kérnie kell a füzetet.
Az oltások mellékhatásait a romániai besorolásnak megfelelően jegyzik.