2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyílt vitát sürgetett a kommunista múlttal kapcsolatos felelősségről Roland Jahn.

(MTI) – Nyílt vitát sürgetett a kommunista múlttal kapcsolatos felelősségről az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatal elnöke.

 

 

 

A hatóság élére a közelmúltban kinevezett volt NDK-beli polgárjogi aktivista, Roland Jahn egy interjúban úgy vélekedett: sokan nem értik, hogy még az alkalmazkodással is segítették az egykori diktatúra stabilizálódását. Az alkalmazkodásnak – mint fogalmazott – ára volt, amelyet többnyire másoknak kellett megfizetniük.

Az akkori NDK-s hatóságok által üldözött, 57 éves Roland Jahn Marianne Birthlert váltotta fel az egyesülés után Helmut Kohl volt kancellár által létrehozott hivatal élén. A tavalyi elnökválasztáson is eséllyel induló volt evangélikus lelkész, Joachim Gauck, valamint Birthler után ő a Stasi iratait kezelő hatóság harmadik elnöke.

Roland Jahn állást foglalt amellett, hogy az újrakezdést azok számára is biztosítani kell, akik a kommunista diktatúra idején a hatalmi apparátus részesei voltak. Ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy ezeknek az embereknek előbb szembe kell nézniük saját múltjukkal, akkori magatartásukkal, illetve felelősségükkel. Nézete szerint ezt kevesen teszik meg.

Jahn közölte: információi szerint az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium hivatalos munkatársai közül 47 a jelenlegi, az ő vezetése alatt álló szövetségi hivatalban áll alkalmazásban. Bejelentette: vizsgálatot indít az ezzel kapcsolatos munkajogi lehetőségek tisztázására, és valamennyi érintettel beszélni kíván. A legfontosabb számára a hivatal hitelessége – hangsúlyozta Roland Jahn.

A legtöbben közülük – mint elmondta – biztonsági őrként dolgoznak. „Ha egy Stasi-áldozat felkeresi a hivatalt, a bejáratnál egy volt Stasi-alkalmazottal találkozhat” – fogalmazott Jahn, megismételve azt a korábbi kijelentését, amely szerint „minden ilyen személy foglalkoztatása az áldozatok arcul csapását jelenti.”