2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hivatalos győztesek mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga győztesét, akire május 15-én 18 óráig lehet majd leadni a voksokat a pályázat hivatalos Facebook oldalán.


A punk, a rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnikával készített szoknyák, valamint a népi motívumokat modern szabással életre keltő kollekciók győztek a Gombold újra! – Divat a magyar öltözéktervezési pályázat nagyszabású divatbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban, ahol Magyarország hivatalos divatnagykövetét is megválasztották.

„A kollekcióm neve Metallic folklór volt. Az egész elképzelés a hagyomány és a punk-rock stílusjegyek ötvözéséből jött létre” – mondta Gyöngyösi Renáta, a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termében tartott bemutató győztese. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fiatal tervező az elmúlt két évet a magyar népviselet motívum- és formavilágának tanulmányozásával töltötte, és tervezőként a későbbiekben is szeretné megőrizni a győzelmet hozó punk-rock, illetve népi motívumokat ötvöző vonalat. „Abszolút közel áll a szívemhez a dolog” – tette hozzá, azt is elárulva, hogy nem lenne ellenére, ha értékesíteni is tudná a nyertes darabokat.

A bemutató során a hazai divatszakmában már ismert személyiségek – az Artista, Anh Tuan és a Je Suis Belle – mellett a szárnyaikat bontogató amatőr tervezők fantáziáját és keze munkáját dicsérő látványruhák, hétköznapi viseletek és kiegészítők keltették életre a kortárs divattal ötvözött magyar népviselet és népmesék világát a kifutón.

A dobogó második helyére Surányi Szilárd népi motívumokkal és modern szabással játszó kollekcióját, harmadik helyezettnek pedig Náfrádi Márta magyar népművészeti varrástechnikával készült tavaszi-nyári ruháit választotta a zsűri. A szakmai elismerés mellett a győztesek komoly pénzjutalmat és herendi porcelán ajándéktárgyakat kaptak. Az első helyezett emellett fél évig kipróbálhatja magát Zoób Kati divattervező műhelyében, a Glamour divatmagazin nyári számában mutatkozhat be kollekciójával és a Milánói Divathétre is kilátogathat. A bemutatón kiosztották a WAMP művészpiac és a Fashion Issue magazin különdíjait is.

A hivatalos győztesek mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga győztesét, akire május 15-én 18 óráig lehet majd leadni a voksokat a pályázat hivatalos Facebook oldalán. Az este különlegessége volt, hogy Mihalik Enikő, nemzetközi szinten elismert modell személyében megválasztották Magyarország első hivatalos divatnagykövetét is, aki ezentúl a világ minden táján népszerűsítheti Magyarország fiatal tehetségekben gazdag divatvilágát.