2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járvány közepette is helytállt a törvényszék

A koronavírus-járvány az elmúlt évben is rányomta bélyegét a Maros Megyei Törvényszék tevékenységére, azonban az igazságszolgáltatási intézménynek működnie kellett ebben a korlátozásokkal tele nehéz időszakban is. A bíróságoknak emellett az átszervezés, a törvénymódosítások kihívásaival is szembe kellett nézniük. A Maros Megyei Törvényszék bírói mindenekelőtt a törvényes, korrekt eljárást tartották szem előtt, amely megfelel a társadalom elvárásainak – mondta Szasz Veronica, a törvényszék elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a múlt év értékelőjén tartottak. 


Szasz Veronica Fotó: Nagy Tibor (archív)  A törvényszék elnökének múlt hét végén ismertetett évi jelentése rámutat, hogy a törvényszék rendkívül jól képzett bírói testülettel rendelkezik, mindannyian igyekeztek eleget tenni a szakmai kihívásoknak. A törvényszék minden részlegén az elmúlt évben több lett a munka, a bírók túlterheltek, egyre több tárgyaláson kell helytállniuk, s egyre több törvényszéki végzést kell megfogalmazniuk. Ennek ellenére a bírók erőfeszítése révén sikerült folyamatos, minőségi és hatékony tevékenységet folytatni. Az elnök jelentése számos statisztikai adatot tartalmaz, ezekből a leglényegesebbeket foglalta össze: 

 – 2021 elején 3171 dosszié várt megoldásra, ez csaknem ötszázzal több, mint előző év végén, ebből 1866 civil, 1029 a közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset és 276 bűnügyi eljárás. Tavaly 6467 ügy dossziéját iktattuk, ezek csaknem fele civil ügy, közel 1900 közigazgatási és pénzügyi kereset, és közel 1800 bűnügyi dosszié, ezek száma közel 350-nel nőtt az elmúlt évhez képest. Tavaly összességében 9638 dossziét kellett megoldani, ami 1.173-mal volt több, mint előző évben. Ha az ügyekhez kapcsolódó 6316 dossziét is figyelembe vesszük, akkor a bírókra háruló ügyek száma közel 16 ezerre emelkedett. Ez a szám is közel 3 ezerrel magasabb, mint előző évben. Tehát a Maros Megyei Törvényszék tevékenységének volumene sokkal nagyobb volt, mint az elmúlt évben. S ez a dinamika mindhárom részlegre jellemző – fogalmazott Szasz Veronica.

Egy bírónak tavaly átlagban 987 dosszié jutott, sokkal több, mint az előző évben, és átlagban 385 határozatot hirdetett ki – fogalmazott Szasz Veronica.

A törvényszék kimutatása szerint tavaly hét gyilkossági esetet és további öt gyilkossági kísérletet, egy halált okozó testi sértés ügyét tárgyalták. Mindössze két korrupciós ügy – a 2000. évi 78-as törvény értelmében – került a törvényszékre, s ugyancsak kevés, egyetlenegy csúszópénz-elfogadási és három csúszópénzadási ügyben jártak el. 

Csökkent a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyek száma, a 2020. évi 17 esethez képest kilencre esett vissza. Emberkereskedelmi ügyet nem regisztráltak, viszont volt két eset, aminek tárgya kiskorúakkal való kereskedelemmel van összefüggésben. Az adócsalásos ügyek is enyhe csökkenést mutatnak, mindössze 16 ilyen dossziét regisztráltak, pénzmosással összefüggő bűncselekményeket viszont nem iktattak. 

Tavaly 53 védelmi rendeletet adtak ki az előző évi 44-hez képest. Tíz esetben a karanténkötelezettségre vonatkozó óvást kellett tárgyalni. 


Fotó: Nagy Tibor (archív)