2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ellenzéki program az idéni államháztartási viszonyokba átültetve 23 milliárd lejes lyukat ütne a költségvetésben, és a készítői nem kötötték a választók orrára, hogy erre miből varrnának foltot.

Gazdasági programot tett közzé a hét végén a balliberális ellenzéki pártszövetség. Kilóg a lóláb, hogy ez fajtiszta kampányeszköz a következő évi választásokra, mert ami benne van, az a könnyen megvehető szavazóknak remek csalétek, ám a gyakorlatban finoman szólva nehezen lenne kivitelezhető.

Borítékolható volt, hogy a 2008-as osztogató ígéretversenynek nem lesz újabb kiírása, így az ellenzéki oldalon most ezt az adóprés lazítása címszó alatt írták át. Vagyis visszavezetnék a lépcsőzetes, 8-16% közti jövedelemadót a munkavállalók számára, és több lépcsőben 19%-ra csökkentenék a hozzáadottérték-adót, illetve csökkentenék a munkáltatókra kivetett társadalombiztosítási hozzájárulást 5%-kal. És hogy az egyszerű választó se maradjon üres kézzel, megemelnék a minimálbért.

Ez mind szépen hangzik a köznapi ember számára, hiszen a beígért 800 lejes minimálbért keresők esetében a jelenlegi jövedelemadó-kulcs éppen felére esne vissza. Ám a kampányszag ott kezd orrszúróvá válni, hogy az ellenzéki program az idéni államháztartási viszonyokba átültetve 23 milliárd lejes lyukat ütne a költségvetésben, és a készítői nem kötötték a választók orrára, hogy erre miből varrnának foltot. Halvány utalások vannak rá, hogy a költségvetési bevételeket kellene növelni úgy, hogy azoknak a bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított hányada a jelenlegi 32-ről 38%-ra emelkedjen, de ennek a gyakorlati részletezését kihagyták a programból. Vélhetően azt a magánszektort nyomorítanák meg újabb adókkal, amelyre a minimálbér említett megemelése az első elemzői vélemények szerint szinte 4 milliárd lejes pluszterhet róna ki. Arról még annyi szó sincs a programban, hogy a termelő magánszférát milyen további intézkedésekkel igyekeznének fellendíteni a társadalombiztosítási járulékok csökkentésén kívül. Márpedig az állami bevételeket adható magánszféra serkentésére irányuló lépések nélkül egy ilyen program csak arról árulkodik, hogy a jó gazdaságpolitikával távolról sem vádolható jelenlegi kormányzat teljesítménye is alulmúlható, de akkor a jólétbe vetett álmaink még hosszú időre az ábrándok világában maradhatnak.